Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 9 kultowych przepisów z Wizaż.pl Następny artykuł: Przepis na detoks: zielony koktajl owocowo-warzywny

DIY: mrożony jogurt w orzeźwiających smakach

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, diy, jogurt grecki, jogurt naturalny, jogurt
Przepis na mrożony jogurt jest niezwykle łatwy. Taki lekki deser stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych lodów. Przygotowanie mrożonego jogurtu nie wymaga wiele pracy, a można go podawać na wiele sposób – nie tylko już po zamrożeniu, ale także do samego jogurtu. Sprawdźcie nasze pomysły na orzeźwiający mrożony jogurt!

jogurt mrożony

Jak zrobić mrożony jogurt?

Jeśli posiadasz maszynkę do robienia lodów, z powodzeniem możesz przygotować w niej a’la lody z jogurtu. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania deseru wykorzystać blender lub tradycyjny mikser.

jogurt

Do przygotowania deseru używam jogurtu greckiego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu), gdyż jest gęstszy od jogurtu naturalnego. U mnie są to cztery kubeczki po 250g, ponieważ przygotowuję jogurt w kilku wersjach smakowych.

Po zmiksowaniu jogurtu z dodatkami, przekładamy go do pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika. W ciągu 3-4 godzin mrożenia, masę miksujemy kilka razy co kilkadziesiąt minut.

Pozostaje pytanie, jakie dodatki wybrać?

Mrożony jogurt z orzeźwiającymi dodatkami

jabłko mięta cytryna

Cytryna, świeże liście mięty oraz świeżo wyciśnięty sok jabłkowy z dodatkiem cynamonu pozwolą na przygotowanie orzeźwiających wariantów smakowych mrożonego jogurtu. Sok z połówki cytryny lub z jabłka dodajemy do jogurtu i mieszamy. Świeże liście mięty miksujemy z jogurtem, najlepiej w blenderze.

Do jogurtu nie dodaję cukru, gdyż nie lubię zabijać smaku naturalnych składników. Słodsze dodatki wybieram dopiero do już gotowego jogurtu mrożonego. Wówczas można zaszaleć z owocami i musami, a także z sosami i polewami.

mrożony jogurt z owocami

Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z miętą, a kwaśny smak cytryny warto przełamać słodyczą owoców.

Podejrzewam, że jestem największą fanką jogurtów mrożonych w skali światowej :) :) :) Szczerze powiedziawszy to zdecydowanie ciekawsza alternatywa dla deserów lodowych. Zwłaszcza, że mają dużą wartość odżywczą, no i nie ma tutaj problemu ze zbędnymi kaloriami. Czego już o samych lodach powiedzieć nie można. :D

marika999 (cytat z forum)
mrożony jogurt z żelkami

Kolorowe dodatki, np. w postaci żelków z pewnością zachwycą przede wszystkim dzieci, którym w ten sposób możemy zaserwować zdrowy deser.

Lubicie mrożony jogurt?

Zobaczcie także jak zrobić domowe masło orzechowe, przepis na domowe trufle oraz musli domowej roboty!

Czy któryś z dodatków przypadł Wam do gustu?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: kopytka z dyni


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 02:51

Nasze propozycje