Jak zrobić mrożony jogurt?
Jeśli posiadasz maszynkę do robienia lodów, z powodzeniem możesz przygotować w niej a’la lody z jogurtu. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania deseru wykorzystać blender lub tradycyjny mikser.
Do przygotowania deseru używam jogurtu greckiego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu), gdyż jest gęstszy od jogurtu naturalnego. U mnie są to cztery kubeczki po 250g, ponieważ przygotowuję jogurt w kilku wersjach smakowych.
Po zmiksowaniu jogurtu z dodatkami, przekładamy go do pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika. W ciągu 3-4 godzin mrożenia, masę miksujemy kilka razy co kilkadziesiąt minut.
Pozostaje pytanie, jakie dodatki wybrać?
Mrożony jogurt z orzeźwiającymi dodatkami
Cytryna, świeże liście mięty oraz świeżo wyciśnięty sok jabłkowy z dodatkiem cynamonu pozwolą na przygotowanie orzeźwiających wariantów smakowych mrożonego jogurtu. Sok z połówki cytryny lub z jabłka dodajemy do jogurtu i mieszamy. Świeże liście mięty miksujemy z jogurtem, najlepiej w blenderze.
Do jogurtu nie dodaję cukru, gdyż nie lubię zabijać smaku naturalnych składników. Słodsze dodatki wybieram dopiero do już gotowego jogurtu mrożonego. Wówczas można zaszaleć z owocami i musami, a także z sosami i polewami.
Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z miętą, a kwaśny smak cytryny warto przełamać słodyczą owoców.
Podejrzewam, że jestem największą fanką jogurtów mrożonych w skali światowej :) :) :) Szczerze powiedziawszy to zdecydowanie ciekawsza alternatywa dla deserów lodowych. Zwłaszcza, że mają dużą wartość odżywczą, no i nie ma tutaj problemu ze zbędnymi kaloriami. Czego już o samych lodach powiedzieć nie można. :D
Kolorowe dodatki, np. w postaci żelków z pewnością zachwycą przede wszystkim dzieci, którym w ten sposób możemy zaserwować zdrowy deser.
Lubicie mrożony jogurt?
Zobaczcie także jak zrobić domowe masło orzechowe, przepis na domowe trufle oraz musli domowej roboty!