Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Gruszka i pietruszka – sprawdź, jak możesz wykorzystać to połączenie Następny artykuł: Słoiki - to nie tylko weki!

DIY: szybkie, lekkie i... w słoiku!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, śniadanie, przepis, owsianka, słoiki dekoracyjne
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale niestety często brakuje nam na nie czasu. Jak znaleźć kompromis między porannym szykowaniem się a czasem poświęconym na przygotowanie czegoś do zjedzenia? Odpowiedź jest prosta: śniadanie w słoiku! Sprawdź dwie propozycje!

owsianka w słoiku

Owsianka w słoiku

Owsianka w słoiku to idealne rozwiązanie dla zabieganych, gdyż takie śniadanie możemy przygotować dzień wcześniej. Owsianka z lodówki idealnie sprawdzi się w letnie, upalne poranki.

Świetne są owsianki nocne ze słoika, rano tylko wyjmujesz z lodówki i jesz (albo podgrzewasz w mikrofalówce jak wolisz na ciepło) albo pakujesz do torebki na drugie śniadanie.

magda_lena40

Czego będziemy potrzebować?

  • Średniej wielkości słoiczek
  • Płatki owsiane
  • Ulubione owoce: kiwi, banan, borówki, truskawki lub każdy inny, na który masz ochotę :)
  • Mleko
  • Jogurt naturalny (może być grecki)
  • Ewentualnie miód lub cukier

Sposób przygotowania: składniki dodajemy tak, by 1/3 objętości słoiczka zajęły płatki owsiane, które następnie zalewamy mlekiem do 2/3 wysokości słoiczka. Następnie układamy wybrane owoce, a wierzch przykrywamy „pierzynką” z jogurtu naturalnego. Tak przygotowany słoik, wstawiamy na noc do lodówki, a rano możemy cieszyć się gotowym śniadaniem.

jogurt w słoiku

Śniadanie w słoiku – wersja dla łasuchów

To wersja dla osób, którym nieszczególnie zależy na tym, by ich śniadanie było dietetyczne. Taki słoik śniadaniowy przygotowujemy rano, gdyż - w przeciwieństwie do płatków owsianych - w tym przypadku zależy nam, by składniki pozostały chrupiące.

Czego będziemy potrzebować?

  • Oczywiście słoiczek
  • Jogurt naturalny
  • Ulubione ciastka (kruche, według mnie najlepiej sprawdzają się zbożowe)
  • Owoce sezonowe

Sposób przygotowania: składniki układamy warstwami – na dnie słoiczka kładziemy przełamane na kilka części ciastko (lub dwa, w zależności od wielkości), na to 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, następnie owoce, znów jogurt i na wierzchu kolejne pokruszone ciastko. Takie śniadanie to opcja idealna dla osób, który pierwszy posiłek w ciągu dnia wolą zjeść w pracy, w szkole czy na uczelni. Idealne do zabrania ze sobą!

 

W obu przepisach możecie wykorzystać zarówno słoiki dekoracyjne, jak i słoik po niedokończonej Nutelli, maśle orzechowym czy dżemie. Te ostatnie idealnie i smakowicie sprawdzą się w tej roli! To również dobry sposób na wykorzystanie resztek tych słodkości z zakamarków słoika. :)

Przygotowujecie śniadania w słoikach?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 11:23

Nasze propozycje