Poprzedni artykuł: Gruszka i pietruszka – sprawdź, jak możesz wykorzystać to połączenie Następny artykuł: Słoiki - to nie tylko weki!

DIY: szybkie, lekkie i... w słoiku!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, śniadanie, przepis, owsianka, słoiki dekoracyjne
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale niestety często brakuje nam na nie czasu. Jak znaleźć kompromis między porannym szykowaniem się a czasem poświęconym na przygotowanie czegoś do zjedzenia? Odpowiedź jest prosta: śniadanie w słoiku! Sprawdź dwie propozycje!

owsianka w słoiku

Owsianka w słoiku

Owsianka w słoiku to idealne rozwiązanie dla zabieganych, gdyż takie śniadanie możemy przygotować dzień wcześniej. Owsianka z lodówki idealnie sprawdzi się w letnie, upalne poranki.

Świetne są owsianki nocne ze słoika, rano tylko wyjmujesz z lodówki i jesz (albo podgrzewasz w mikrofalówce jak wolisz na ciepło) albo pakujesz do torebki na drugie śniadanie.

magda_lena40

Czego będziemy potrzebować?

  • Średniej wielkości słoiczek
  • Płatki owsiane
  • Ulubione owoce: kiwi, banan, borówki, truskawki lub każdy inny, na który masz ochotę :)
  • Mleko
  • Jogurt naturalny (może być grecki)
  • Ewentualnie miód lub cukier

Sposób przygotowania: składniki dodajemy tak, by 1/3 objętości słoiczka zajęły płatki owsiane, które następnie zalewamy mlekiem do 2/3 wysokości słoiczka. Następnie układamy wybrane owoce, a wierzch przykrywamy „pierzynką” z jogurtu naturalnego. Tak przygotowany słoik, wstawiamy na noc do lodówki, a rano możemy cieszyć się gotowym śniadaniem.

jogurt w słoiku

Śniadanie w słoiku – wersja dla łasuchów

To wersja dla osób, którym nieszczególnie zależy na tym, by ich śniadanie było dietetyczne. Taki słoik śniadaniowy przygotowujemy rano, gdyż - w przeciwieństwie do płatków owsianych - w tym przypadku zależy nam, by składniki pozostały chrupiące.

Czego będziemy potrzebować?

  • Oczywiście słoiczek
  • Jogurt naturalny
  • Ulubione ciastka (kruche, według mnie najlepiej sprawdzają się zbożowe)
  • Owoce sezonowe

Sposób przygotowania: składniki układamy warstwami – na dnie słoiczka kładziemy przełamane na kilka części ciastko (lub dwa, w zależności od wielkości), na to 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, następnie owoce, znów jogurt i na wierzchu kolejne pokruszone ciastko. Takie śniadanie to opcja idealna dla osób, który pierwszy posiłek w ciągu dnia wolą zjeść w pracy, w szkole czy na uczelni. Idealne do zabrania ze sobą!

 

W obu przepisach możecie wykorzystać zarówno słoiki dekoracyjne, jak i słoik po niedokończonej Nutelli, maśle orzechowym czy dżemie. Te ostatnie idealnie i smakowicie sprawdzą się w tej roli! To również dobry sposób na wykorzystanie resztek tych słodkości z zakamarków słoika. :)

Przygotowujecie śniadania w słoikach?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 czerwca 2018, 19:37

Nasze propozycje