Poprzedni artykuł: Happy jaglanka według przepisu Kasi Bem Następny artykuł: Nowa odsłona portalu Gotujmy.pl!

Pasta z ciecierzycy z wędzoną papryką

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, kanapki, kuchnia wegetariańska, kanapka, ciecierzyca
Posmarowane taką pastą chrupiące bagietki idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas imprezy - przyozdobione świeżymi warzywami świetnie się zaprezentują, a następnie zachwycą smakiem zaproszonych gości.

wegańska pasta kanapkowa

Składniki:

  • Szklanka ciecierzycy namoczonej przez noc (lub puszka ciecierzycy)
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka posiekana
  • Pieprz, sól
  • Wędzona papryka
  • oliwa
  • Bagietki
  • Do przybrania: czarnuszka, szczypiorek  , rzodkiewka, kiełki
wegańska pasta kanapkowa

Przygotowanie:

Namoczoną ciecierzycę płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą. Gotujemy do miękkości (pod koniec gotowania lekko solimy).

Dymkę siekamy drobno, czosnek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy dymkę z czosnkiem aż się zarumienią. Ugotowaną ciecierzycę miksujemy na gładką masę z dymką i czosnkiem.

Doprawiamy masę pieprzem, solą, wędzoną papryką. Bagietkę kroimy na kromki i podpiekamy (w piekarniku lub na suchej patelni). Smarujemy pastą każdą kromkę, dekorujemy świeżym szczypiorkiem, rzodkiewką, czarnuszką lub kiełkami.

wegańska pasta kanapkowa

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.

Zobacz także przepis na koktajl z jarmużem oraz przepisy na szybkie pasty do kanapek.

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

14 sierpnia 2018, 12:38

Nasze propozycje