Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 4 przepisy na proste desery z warzywami Następny artykuł: Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?

DIY: pierożki dim sum na parze

Nowości kulinarne,
,
, tagi: pierogi, diy
Tradycyjne pierogi ruskie, z owocami czy wigilijne z kapustą i grzybami przywodzą na myśl smaki dzieciństwa. Każdy z nas ma swoje ulubione - smażone albo podawane z wody. Restauracje serwujące pierogi na parze stały się ostatnio modnym punktem spotkań wielu osób, które chcą zasmakować w czymś nieco bardziej orientalnym.

Gotowanie na parze pozwala nam na zachowanie cennych witamin oraz składników mineralnych, potrzebnych w codziennej diecie. Dzięki naszym poradom, delikatne ciasto na pierogi wypełnione farszem z pewnością zachowa idealny kształt podczas gotowania na parze w bambusowym koszyczku. Struktura ciasta zachowa swoją lekkość bez obawy, że nadzienie wypłynie podczas gotowania.

Sposób na idealne ciasto do pierogów na parze

Kluczem do uzyskania lekkiej, delikatnej w smaku konsystencji jest sposób wyrabiania ciasta oraz składniki do niego użyte. Klasyczne chińskie pierożki na parze wyrabiane są metodą gorącej wody, którą zalewamy skrobię zbożową, by uzyskać gładką masę przypominającą ciastolinę. Gorąca, lekko wrząca woda chroni przed zbytnią elastycznością ciasta oraz jego lepkością. Dobrze wyrobione ciasto, podzielone na małe, cienkie krążki będzie idealną podstawą do stworzenia różnych wariacji smakowych.

Zwijanie ciasta nie musi być trudne!

Jest wiele metod stosowanych przy lepieniu chińskich pierożków. Od tych klasycznych, po bardziej urozmaicone. Przekonaj się wraz z nami jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować je w mgnieniu oka w domowym zaciszu!

Zdjęcie: Chelsea Kyle

Trójkątne pierogi na parze

  1. Ułóż dowolne nadzienie w środek krążka z ciasta, formując kształt meksykańskiego taco.
  2. Łączymy brzegi ciasta do połowy. Następnie dociskamy resztę ciasta do siebie tworząc trójkątny kształt.
  3. Delikatnie dociskamy wszystkie brzegi tak, by upewnić się, że pierożek się nie rozleci podczas gotowania na parze.

Przepis na farsz z mięsa wieprzowego:

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół kilo mięsa mielonego
  • 1 cebula dymka
  • szczypta soli

Cebulę dymkę drobno kroimy. Ścieramy imbir. Mięso mielone dodajemy do pozostałych składników, lekko mieszając dłonią do połączenia się.

Pierogi na parze z różnych stron świata

Inspirując się pomysłami z różnych stron świata, możemy przygotować rozmaite nadzienia - od mięsnych po wegetariańskie.

Pierogi Har Gow, podawane w chińskich restauracjach nadziane krewetkami i cebulką dymką mogą być świetną propozycją dla smakoszy owoców morza.

Nieco odległe, tradycyjne pierożki tybetańskie Momo, są bogate w mięsno-warzywny farsz. Głównym składnikiem jest mięso bawołów skomponowane z cebulą oraz kapustą dopełniającą ich odmienny smak.

Wilgotne, aromatyczne pierożki chińskie z Szanghaju urzekają swoją delikatnością oraz rosołem w środku każdego z nich. Przygotowywane z wieprzowiną lub mięsem krabowym, świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup.

Czy Wy też lubicie chińskie pierogi na parze?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: farsz do świątecznych pierogów

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 05:13