Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Idealne do zorganizowania grilla i nie tylko Następny artykuł: Za co Wizażanki cenią czerwoną herbatę Big-Active? Poznaj wyniki testu...

Dlaczego warto jeść kaszę mannę?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, kasza, kasza manna
Kasza manna chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Dla niektórych to rarytas, do którego chętnie wracają, dla innych – trauma z przedszkola. Czego by nie mówić o kaszy mannie, jest zdrowa i można z niej wyczarować niesamowite dania. Zobaczcie same!

Czym jest kasza manna?

Kasza manna jest produktem pszenicznym. Powstaje w procesie przemiału ziaren tego najpopularniejszego zboża na mąkę. W efekcie otrzymujemy drobnoziarnistą kaszę zwaną kaszą manną lub grysikiem.

kasza manna

Dlaczego warto jeść kaszę mannę? Wartości odżywcze

Kasza manna jest przede wszystkim lekkostrawna, jednak musimy pamiętać, że jako produkt pszeniczny, także dość kaloryczna. Zawarte w niej właściwości odżywcze zdecydowanie przemawiają za tym, by włączyć ją do diety. Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę PP oraz szereg pierwiastków – żelazo, potas, magnez i jod.

Jak gotować kaszę mannę?

Kasza manna ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się świetnie w postaci zupy mlecznej, ale także jako dodatek do wytrawnych zup, zamiast makaronu. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, inny będzie czas i sposób gotowania kaszy.

manna

Przed gotowaniem kaszę mannę należy wypłukać. Co do objętości, zasada jest taka, że 1 szklankę kaszy manny gotujemy w 3 szklankach wody. Mokrą kaszę możemy rozprowadzić w odrobinie wody, aby łatwiej było ją wydobyć ze szklanki. Po wsypaniu kaszy do wrzącej wody, czekamy do ponownego wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Kaszę można lekko posolić do smaku.

Kasza manna – przepisy

Z dzieciństwa chyba najlepiej pamiętamy smak kaszy manny z cukrem. Zamiast dużej ilości kalorycznego cukru, lepiej sięgnąć po naturalnie słodkie, owocowe dodatki.

manna

Wypróbujcie kultowy przepis na mannę z bananami oraz przepis na grysik z cynamonem.

Smak dzieciństwa pozostał mi do teraz. Mój mąż się ze mnie śmieje ze będę dziecku wyjadała z talerza. Uwielbiam taki grysik, nagroda dla mej duszy na chandrę, zamiast lodów.

daget

Kasza manna daje niezliczone możliwości. Świetnie sprawdza się w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Na naszej stronie znajdziecie wiele inspirujących przepisów z kaszą manną, jak m.in.: naleśniki z kaszy manny, zupa z kaszą manną czy ciasto z kaszą manną bez pieczenia.

Jaki jest Wasz ulubiony przepis z kaszą manną w roli głównej?

Zobaczcie także inne przepisy Wizażanek z kaszą manną oraz zainspirujcie się przepisami z kaszą jaglaną!

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z dyni

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 22:19