Poprzedni artykuł: Pyszna nowość z Wedla - Ptasie Mleczko Rajska Wyspa! Następny artykuł: Multiwitamina - nowy smak galaretki Gellwe

Dietetyk radzi: co jeść jesienią

Jesienne obniżenie nastroju? Dietetyk radzi jakie produkty wybierać jesienią, aby podnieść odporność, wspomóc przemianę materii i poprawić koncentrację.

jesień porady dietetyka

Owoce wzmacniają odporność

Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka. Z uwagi na różnorodność odmian i smaku są nie tylko dobrą przekąską, np. na drugie śniadanie, ale również składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.

Lubisz słodkie jabłka? Sięgnij po odmiany:

  • Jonagold
  • Lobo
  • Delikates
  • Spartan
  • Ligol
  • Gala
  • Golden Delicious
  • Rubin
  • Macintosh

Kwaśne odmiany, takie jak Antonówka i Szara Reneta nadają się do jesiennych ciast, dżemów i musów

Gruszki również bogate są w witaminy: A, C, E i PP, a także potas, wapń, żelazo i cynk. "Owoce te nie wywołują alergii, działają leczniczo w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy nerkowej. Co więcej oczyszczają organizm oraz pomagają w obniżaniu gorączki" – mówi Marietta Bracha, dietetyk z Centrum Naturhouse we Włocławku.

W walce z jesiennymi przeziębieniami pomocne są owoce dzikiej róży, z uwagi na dużą zawartość witaminy C wzmacniającej odporność organizmu. Zawierają również żelazo, magnez, karoten, wapń, potas i fosfor. Źródłem cennych witamin oraz minerałów są także przetwory z pigwy, która poprawia odporność i wzmacnia organizm podczas przeziębienia czy grypy. Warto również pamiętać o korzystnych dla zdrowia właściwościach żurawiny, uznawanej za naturalny antybiotyk.

Warzywa oczyszczają organizm

W naszym jadłospisie powinny się także znaleźć jesienne warzywa. Najbardziej charakterystyczne dla tej pory roku są dynie, będące źródłem witaminy: A, C, E, B1, B2, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Dynia reguluje przemianę materii, usprawnia trawienie, wspomaga usuwanie toksyn z jelit i obniża poziom tłuszczów we krwi. Równie cenne są pestki dyni, które dzięki zawartości kukurbitacynów zwalczają pasożyty układu pokarmowego. Pamiętajmy także o niskokalorycznej kapuście, która jest źródłem błonnika, dzięki czemu zapewnia szybkie uczucie sytości. Podobnie jak grzyby, będące nieodłącznym składnikiem jesiennych potraw.

Orzechy na poprawę koncentracji

Słodycze, chipsy i paluszki, po które chętnie sięgamy podczas długich jesiennych wieczorów warto zastąpić orzechami. Marietta Bracha, dietetyk z Naturhouse tłumaczy: "w zależności od gatunku orzechy są źródłem witaminy A, E z grupy B i składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi, a zawarty w nich magnez reguluje ciśnienie tętnicze". Wszystkie gatunki orzechów polecane są dla osób zestresowanych, przemęczonych i mających problemy z zasypianiem.

Korzystając z dobrodziejstw natury w sezonie jesiennym wzbogacimy nasz jadłospis o produkty, które są nie tylko smaczne, ale także korzystne dla zdrowia.

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 sierpnia 2018, 17:43

Nasze propozycje