Na wielkanocnym stole

Wizaż.pl  /  Nowości kulinarne, 19.03.2010, 09:41,
Katarzyna Mordalska
Nigdzie chyba Wielkanoc nie ma tak bogatej tradycji kulinarnej jak u nas. Jesteśmy do niej bardzo przywiązani i dokładamy wielu starań, aby zwłaszcza śniadanie w wielkanocną niedzielę, niczym tej tradycji nie uchybiało.
wielkanoc

Już od samego rana kuszą nas przystawki z jaj, sałatki, mięsa i wędliny, baby i mazurki. Wszystko pięknie udekorowane, po to by uczcić te święta.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj, sałatek, wędlin, mięs na zimno i na ciepło, żurku, a także babek, mazurków i serników. W te święta nie podaje się ryb. Dziś to się zmienia, ale przez wieki ryby były głównym pożywieniem podczas poprzedzającego święta Wielkiej Nocy postu. Nasza Wielkanoc to święto mięsa. W niedzielę najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Tradycyjnie zaczyna się od potraw z jaj. Dzielimy się nimi, składając sobie życzenia. Podobno im więcej potraw z jaj przygotujemy, tym lepiej będzie się nam wiodło. Na naszym stole pojawia się również dużo mięs i wędlin: szynka i kiełbasa, przede wszystkim biała przygotowana na wiele sposobów, pasztety. Po przystawkach podajemy żurek, oczywiście z jajami na twardo i ziemniakami, oraz pieczoną białą kiełbasą często z różnymi dodatkami. Niezastąpione są babki, mazurki i serniki – to one kończą uroczyste śniadanie.

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Wystąpił błąd :(

Użytkownik niezalogowany

28 kwietnia 2015, 04:03

Nasze propozycje


Zapisano