Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: TOP 6 produktów, które wzmocnią Twoje włosy i paznokcie po lecie Następny artykuł: 6 nowości, które osłodzą końcówkę wakacji

Najlepiej spożyć przed - czyli jak długo Twoja żywność pozostaje naprawdę świeża?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: jedzenie, produkty spożywcze, przechowywanie żywności
Przygotowujesz swoją ulubioną sałatkę i znów zastanawiasz się, czy otwarty wcześniej słoik majonezu będzie odpowiedni? Nie wiesz, jak długo miód pozostanie świeży i zachowa wartości odżywcze? Mamy na to odpowiedź! Sprawdź, jak długo możesz przechowywać swoje produkty otwarte, bez cienia ryzyka!

półka w kuchni

Pomidorowa rozpusta bez końca

Idealny do kiełbaski, domowej pizzy, nie zawsze zużywany przed końcem daty. Otwarty ketchup, przechowywany w lodówce, może stać nawet do 6 miesięcy. Jego długotrwałość zapewnia zawarty w większości sosów pomidorowych ocet oraz cukier utrzymujący jego konsystencję i kolor w idealnym stanie.

Słodycz natury

Muesli ze świeżymi owocami i odrobiną miodu jest idealnym pomysłem na śniadanie, czyż nie? Spadziowy, gryczany, mniszkowy, każdy z nich ma swój wyrazisty smak i kolor, ale czy różnią się datą przydatności do spożycia? Każdy miód przechowywany w temperaturze pokojowej pozostaje świeży do roku.

Oliwa z oliwek

Dzięki niej sałatki zyskują na delikatności. Wahasz się, czy oliwa, która pozostała otwarta, sprawdzi się jeszcze w kuchni? Mówimy stanowcze tak! Przechowywana w temperaturze pokojowej pozostaje zdatna do użytku przez okres 2 lat. Ważne, by pamiętać, że nie należy przechowywać jej w lodówce, gdyż wytrąca się nieprzyjemny osad.

Jogurtowe szaleństwo na co dzień

Koktajl na bazie jogurtu, mango i szczypty ulubionych przypraw stanowi świetną bazę każdego podwieczorku. Jak długo możemy się cieszyć wcześniej otwartym jogurtem? Szczelnie zamknięty w lodówce przez tydzień nie straci na wartości, a Ty będziesz pewna, że podajesz swoim bliskim to, co najlepsze.

Jak coś wygląda i pachnie ok, ale leży już naprawdę długo, że aż nie pamiętam od kiedy, to raczej wyrzucę. Wyjątek to domowe dżemy, na logikę powinny się popsuć, a u mnie leżą, leżą i nic, totalnie nic ich nie rusza.

Wenress

Majonez świeży na dłużej

Jajko posypane szczypiorkiem i natką pietruszki czy też klasyczna sałatka jarzynowa nie mogłyby obyć się bez kremowego majonezu. Dylematem większości z nas jest odwieczne pytanie „użyć czy wyrzucić?” My znamy odpowiedź! Otwarty słoik majonezu możemy spokojnie przechowywać miesiąc w lodówce. W tym czasie nie straci na kolorze i smaku. Ważne jest, by po upływie tego czasu nie używać go, gdyż grozi to zatruciem.

Mleko sojowe

Idealnym zamiennikiem krowiego bądź koziego jest mleko sojowe, coraz częściej dodawane do porannej kawy, nadające jej delikatnego, kremowego smaku. Litrowe opakowania są korzystniejsze, a Ty zużywasz niewielką ilość dziennie? Bez problemu możesz przechowywać je do 7 dni bez obawy, że nie będzie dłużej nadawało się do spożycia.

Zapuszkowane

Masz mało czasu na przygotowanie smacznego posiłku? Puszkowane warzywa niejednokrotnie są składnikiem pysznych zup czy sosów, idealnie komponując się z mięsem czy makaronem. Nie zużywszy ich do końca, możesz przełożyć je do szklanego słoika z wieczkiem i przechowywać w lodówce do 10 dni bez obawy, że dopadnie je pleśń.

Jakie macie sposoby na wykorzystanie produktów z krótkim terminem przydatności?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Makaron w sosie porowym

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

5 grudnia 2016, 03:29