Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Słodki „Choping” z czekoladkami od Batidy Następny artykuł: 5 sposobów na włączenie odchudzającego imbiru do diety

3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego

Nowości kulinarne,
,
, tagi: ciasto czekoladowe, brownie, brownie przepis
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!
Ciasto brownie

Puszyste czy ciągnące?

Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto.

Czekoladowe brownie - wersja "puszyste"

Składniki:

  • pół kostki masła (100 g)
  • tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • ¼ szklanki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące"

Składniki:

  • kostka masła (200g)
  • 150 g posiekanej czekolady deserowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • ¼ szklanki kakao
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki mąki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut.

Dobra rada

Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.

Brownie z malinami

 

Jabłkowe brownie

Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem!

Składniki:

  • 8 łyżek mąki
  • Pół szklanki kakao
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 białka jaja i 1 całe jajko
  • ¾ szklanki cukru
  • 8 łyżek jabłkowego puree z cynamonem

Rogrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Zmiksuj razem białka, całe jajko, cukier i puree jabłkowe. Mokre składniki wymieszaj trzepaczką, połącz z mąką, kakao i solą. Przełóż do kwadratowej formy i piecz przez 25 minut.

Dobra rada - brownie z orzechami:

Przed pieczeniem posyp masę drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Nadadzą chrupkości i wzbogacą naszą dietę o koenzym Q10. Już 3 orzechy pokryją dzienne zapotrzebowanie na kwasy Omega-3, redukując jednocześnie poziom złego cholesterolu.

Jakie brownie lubicie najbardziej?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 marca 2017, 15:19

Nasze propozycje