Poprzedni artykuł: Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem Następny artykuł: Miód sosnowo-eukaliptusowy Lune de Miel

DIY! Przepis na domową chałwę

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepis, chałwa, jak zrobić
Od dziś nie musisz sięgać po chałwę ze sklepowej półki! Mamy dla ciebie prosty przepis na chałwę, którą bez problemu przygotujesz w domu! Bakalie, kokos, a może czekolada? Sama zdecyduj, jaki będzie miała smak!

domowa chałwa

Chałwa to przysmak, który przywędrował do nas z Indii. W sklepach możemy znaleźć jej różne wersje smakowe – najbardziej popularnymi są: bakaliowa, waniliowa czy kakaowa. Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest zmielony sezam, uprzednio uprażony na patelni (niekiedy zastępuje go słonecznik). Jednak w chałwie ze sklepowej półki, to nie ziarna sezamu wiodą  prym wśród składników, a syrop glukozowy, cukier, oleje i tłuszcze roślinne – słowem: nic zdrowego!

Dlatego my stawiamy na chałwę domowej roboty – bez zbędnych składników, za to zdecydowanie smaczniejszą, zdrowszą i… tańszą! Batonik chałwowy (100g) to koszt ok. 3 zł. Łatwo więc obliczyć, że kilogram takiej chałwy kosztuje ok. 30zł. Przygotowując chałwę w domu, cena składników, z których powstanie kilogram słodkości, spadnie do 20zł za kilogram – a smak samej chałwy i satysfakcja płynąca z jej samodzielnego przygotowania są naprawdę bezcenne! :)

Jak zrobić chałwę?

Do przygotowania podstawowej chałwy wystarczą nam 2 składniki:

  • sezam – 2 szklanki (300g)
  • miód –  ½ szklanki (8 łyżek)

Sezam należy uprażyć na suchej patelni pilnując, żeby się nie przypalił – jeśli ziarna za długo będą się prażyć i zmienią barwę na brązowo-czarną, wówczas chałwa będzie miała nieprzyjemny, gorzki posmak. Ostudź uprażone ziarna sezamu i zmiel na drobny pył – użyj do tego młynka do kawy. Do zmielonego sezamu powoli dodawaj miód, ciągle mieszając. Gotową masę możesz przełożyć do ozdobnych foremek (salaterek/pucharków), ozdobić bakaliami i od razu podawać. Możesz też przełożyć ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki (masa szybciej stężeje) – dzięki temu wyjdzie nam tradycyjna chałwa, którą można kroić nożem.

Rada: chałwa przygotowana w keksówce będzie się apetycznie prezentować na talerzyku deserowym, jeśli jej wierzch polejesz polewą czekoladową i posypiesz posiekanymi bakaliami.

domowa chałwa

Jakie dodatki do chałwy wybrać?

Niezależnie od tego czy masz ochotę na zwykłą chałwę czy z dodatkami, bazą zawsze będzie sezam i miód. Możesz do nich dodać: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki, pistacje, wiórki kokosowe, rodzynki, kakao (na podaną porcję sezamu wystarczą 2 łyżki gorzkiego kakao). Jeśli chcesz, żeby chałwa miała waniliowy smak, możesz dodać do niej cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu.

Komponując swoją autorską chałwę i sięgając po przeróżne dodatki, warto pamiętać, żeby nie przesadzić z tymi słodkimi – wówczas chałwa będzie bardzo mdła. Dlatego jeśli wybierasz dodatek, który jest mało wyrazisty w smaku (np. wiórki kokosowe), zmniejsz porcję miodu do 3-4 łyżek.

Kiedy opanujesz przygotowywanie chałwy do perfekcji, wypróbuj przepisy na ciasta z chałwą!

Jeśli lubisz sezam w każdej postaci, zobacz również jak zrobić sezamki.

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: szybki deser z malinami


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 października 2017, 04:02

Nasze propozycje