Poprzedni artykuł: BA! 5 ziaren z miodem – energia prosto z natury! Następny artykuł: Burgery z kaszy jaglanej, bakłażana i pieczarek

Mocno czekoladowe i pikantne ciasteczka

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, czekolada, przepis, ciastka, kuchnia wegetariańska, chili
Jeśli lubisz połączenie czekolady z chili ten przepis jest dla Ciebie. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu, idealne jako deser lub przekąska do pracy. Uwaga, szybko znikają z talerza!

ciastka z chili

Składniki (na ok. 10 sporych ciastek):

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki masła
  • Niepełna szklanka cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka chili w płatkach
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • Szczypta soli

ciastka z chili

Przygotowanie:

200 g czekolady rozpuszczamy w rondelku razem z masłem. Studzimy. Pozostałe 50 g czekolady drobno siekamy, przekładamy do miseczki i odstawiamy.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, chili.

Jajka ubijamy powoli dodając cukier. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy cukier waniliowy,  a następnie, cały czas miksując, wlewamy czekoladową masę (koniecznie przestudzoną!).

Suche produkty mieszamy z czekoladową masą, dodajemy pozostałą czekoladę pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy masę i rękoma układamy na blasze zachowując odstęp.

Pieczemy ok. 10 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ostudzone ciastka przekładamy do szczelnego pojemnika.

ciastka z chili

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.

Wypróbuj także przepis na kruche ciastka z czekoladą

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 sierpnia 2018, 15:48

Nasze propozycje