Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: BA! 5 ziaren z miodem – energia prosto z natury! Następny artykuł: Burgery z kaszy jaglanej, bakłażana i pieczarek

Mocno czekoladowe i pikantne ciasteczka

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, czekolada, przepis, ciastka, kuchnia wegetariańska, chili
Jeśli lubisz połączenie czekolady z chili ten przepis jest dla Ciebie. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu, idealne jako deser lub przekąska do pracy. Uwaga, szybko znikają z talerza!

ciastka z chili

Składniki (na ok. 10 sporych ciastek):

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki masła
  • Niepełna szklanka cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka chili w płatkach
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • Szczypta soli

ciastka z chili

Przygotowanie:

200 g czekolady rozpuszczamy w rondelku razem z masłem. Studzimy. Pozostałe 50 g czekolady drobno siekamy, przekładamy do miseczki i odstawiamy.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, chili.

Jajka ubijamy powoli dodając cukier. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy cukier waniliowy,  a następnie, cały czas miksując, wlewamy czekoladową masę (koniecznie przestudzoną!).

Suche produkty mieszamy z czekoladową masą, dodajemy pozostałą czekoladę pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy masę i rękoma układamy na blasze zachowując odstęp.

Pieczemy ok. 10 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Ostudzone ciastka przekładamy do szczelnego pojemnika.

ciastka z chili

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.

Wypróbuj także przepis na kruche ciastka z czekoladą


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: domowe lody

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

7 grudnia 2016, 23:17