Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Na zdrowie – jogurt naturalny Następny artykuł: Konkurs kulinarny na 15-lecie portalu Wizaż.pl - wyniki

Warzywne muszle makaronowe

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, pomidory, makaron, kuchnia wegetariańska
Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
makaron z farszem

Składniki:

  • 250 g dużych muszli makaronowych
  • 1 mała cukinia
  • garść szpinaku
  • 2 małe dymki
  • szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego)
  • 2 marchwie
  • 150 g mozarelli w kulkach
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól

 Sos:

  • 1,5 szkl. passaty pomidorowej
  • łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek)
  • 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
makaron z farszem

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy.

Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość.

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.

Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. 

Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli.

Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg). 

makaron z farszem

Jaki jest Wasz ulubiony makaron?

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe.

Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: śmietanowiec z galaretką

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 14:54