Poprzedni artykuł: Na zdrowie – jogurt naturalny Następny artykuł: Konkurs kulinarny na 15-lecie portalu Wizaż.pl - wyniki

Warzywne muszle makaronowe

Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
makaron z farszem

Składniki:

  • 250 g dużych muszli makaronowych
  • 1 mała cukinia
  • garść szpinaku
  • 2 małe dymki
  • szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego)
  • 2 marchwie
  • 150 g mozarelli w kulkach
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól

 Sos:

  • 1,5 szkl. passaty pomidorowej
  • łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek)
  • 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
makaron z farszem

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy.

Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy.

Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość.

Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem.

Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. 

Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli.

Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg). 

makaron z farszem

Jaki jest Wasz ulubiony makaron?

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe.

Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 grudnia 2018, 09:41

Zobacz także

Nasze propozycje