Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Sałatki i surówki pełne witamin Następny artykuł: Na wielkanocnym stole

Przepis na smaczne gołąbki

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, gołąbki, kapusta
Gołąbki – tę tradycyjną potrawą Europy Środkowej i Wschodniej - przygotowuje się najczęściej z mięsa mielonego i ryżu zawiniętego w liście kapusty. Przed podaniem dusi się lub smaży na tłuszczu.

gołąbki

Składniki:

  • kapusta [1 główka] (duża, nie więcej niż 1,3 kg)
  • ryż [0.75 szklanki]
  • mięso mielone [50 dag] (wieprzowe lub wieprzowo - wołowe)
  • cebula [2 szt.]
  • sos sojowy [3 łyżki] (lub kostka rosołowa)
  • olej
  • sól
  • pieprz

Potrzebne też:

Duży garnek (taki, żeby zmieściła się w nim główka kapusty), garnek na ryż, duży płaski rondel, patelnia, mocny nóż i widelec, łopatka lub łyżka drewniana, łyżka stołowa.

Krok 1

Główkę kapusty obrać z uszkodzonych liści. Nożem wykroić głąb razem z nasadą liści. Przez lej, który wycięliśmy w główce, wrzątek dostanie się do wnętrza.

Krok 2

Włożyć kapustę do dużego garnka, zalać osoloną gorącą wodą. Przykryć garnek, odczekać chwilę, a gdy woda zacznie się gotować, przekręcić główkę ostrożnie, uważając, żeby nie pokaleczyć liści. Mają zmięknąć, ale nie ugotować się! Po kilku minutach wyjąć kapustę i kolejno ściągać wierzchnie liście. Odkładać je do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotować farsz: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Wymieszać dokładnie ryż z cebulą i mielonym mięsem, dodając soli i pieprzu do smaku. Można również przygotować inny farsz, np. z kaszą gryczaną i grzybami, z mięsem i warzywami.

Krok 4

Z ostudzonych liści ostrożnie, by ich nie pokaleczyć i nie podziurawić, skroić gruby nerw u nasady. Listki ze środka kapusty przydadzą się do wyłożenia rondla. Na przygotowane liście nałożyć łyżką farsz (bliżej nasady). Zwinąć ciasno w rulonik.

Krok 5

Do płaskiego dużego rondla wlać trochę oleju i wyłożyć dno pozostałymi listkami kapusty. Układać na nich ciasno gołąbki. Na pierwszej warstwie ułożyć drugą. Zalać gołąbki szklanką wody zmieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego lub szklanką bulionu z kostki rosołowej, obłożyć paroma obgotowanymi liśćmi, które pewnie zostały, polać oliwą i przykryć.

Krok 6

Wstawić rondel do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać, sprawdzając co jakiś czas, czy gołąbki się nie przypalają. W razie potrzeby podlewać je wodą przyprawioną sosem sojowym. Po ok. 1 godz. gołąbki są gotowe: przyprawione mięso, dusząc się, użyczyło smaku kapuście i ryżowi, która zmieniła kolor tu i ówdzie, nawet się zarumieniła.

Krok 7

Podawać z ziemniakami z wody lub piure. Te, które zostaną, podgrzewać następnego dnia na małym ogniu – będą jeszcze smaczniejsze.

Smacznego!

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik piernikowy


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

23 marca 2017, 11:35

Nasze propozycje