Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowy Ekspres Tassimo Vivy Następny artykuł: Chrupiące banany od Bakalland

Przepis na pączki... ziemniaczane!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, tłusty czwartek, pączki, ziemniaki, faworki
Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
pączki z lukrem

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;)

Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku!

Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty przepis na pączki ziemniaczane. Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;)

Drożdżowe pączki ziemniaczane

Składniki:

  • 0,5kg ugotowanych ziemniaków;
  • pół kostki roztopionego masła;
  • 50g drożdży;
  • 3 szklanki mąki;
  • 7-8 łyżek cukru;
  • opakowanie cukru wanilinowego;
  • 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko);
  • 2 łyżeczki octu lub spirytusu;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj je do ziemniaków i masła. Dołącz do składników przesianą mąkę. Następnie ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj szczyptę soli. Na koniec nie zapomnij o dwóch łyżeczkach spirytusu lub octu.

Po co? Dzięki tej prostej sztuczce pączki podczas smażenia wchłoną mniej tłuszczu – będą smaczniejsze i zdrowsze :) Czas na wyrabianie ciasta – ma ono mieć jednolitą, lepką konsystencję. Jeśli chcesz przygotować nadziewane pączki, nabierz odrobinę ciasta łyżką, zrób z niego placuszek (możesz również rozwałkować ciasto i wycinać okręgi np. szklanką) i dodaj niewielką ilość marmolady – uformuj kulkę i odstaw na blat posypany mąką.

Rada: na dłonie nałóż odrobinę oleju – ciasto nie będzie się wówczas przyklejać do rąk.

pączki z lukrem

Tak przygotowane pączki warto zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, żeby nieco urosły. Kiedy staną się pulchne – smaż je z dwóch stron na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Możesz oczywiście zrobić pączki bez nadzienia lub nadziać je już po usmażeniu szprycą (jeśli nie posiadasz profesjonalnej – użyj dużej strzykawki) – polecamy zwłaszcza początkującym cukiernikom :) Jeśli obawiasz się, że twoje pączki się nie usmażą, sprawdź patyczkiem (lub długą wykałaczką do szaszłyków) czy ciasto się do niego nie przylepi. Jeśli wyciągniesz z pączka czysty patyczek, smakołyki są gotowe! :)

Rada: Po usmażeniu pączków wyłóż je na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Kiedy pączki ostygną, możesz zabrać się za najprzyjemniejszą część ich przygotowywania – ozdabianie! Pączki możesz udekorować według własnych upodobań: lukier i skórka pomarańczowa, czekolada i orzechy, cukier puder... wybór należy do ciebie! :)

Polecamy również przepisy na pączki naszych Wizażanek!

Wolisz faworki? Wypróbuj najlepsze przepisy na faworki!

Jakie pączki lubicie najbardziej? Z lukrem i marmoladą, budyniem, a może z czekoladą...? :)

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z kurczakiem i warzywami


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

16 stycznia 2017, 20:32

Nasze propozycje