Poprzedni artykuł: Schudnij na lato z czerwoną herbatą! Następny artykuł: Zacznij wiosnę z nowymi ciastkami belVita Tartinki

Babcine racuchy z dodatkiem śliwek

Pyszne i pożywne śniadanie to przepis na doskonały początek każdego dnia. Odpowiednio przyrządzone nie tylko dodaje energii, ale również dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych. Na co dzień, gdy wszystko robimy w biegu, śniadaniowe menu powinno być przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że musi być nudne czy banalne. Przepis na smaczne racuchy przygotował ambasador marki Herbapol – Tomek Jakubiak.

babcine racuchy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 dag drożdży,
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych, np. Herbapol,
  • 1 duże jabłko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i do wody dodajemy jajko, sól, cukier, powidła, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 sierpnia 2018, 06:29

Nasze propozycje