Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: HELIO Snack - orzeszki ziemne na ostro Następny artykuł: FORKY - widelec do obracania

Czas na rosół - przepis na rosół i wykorzystanie bulionu

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, rosół, przepis, zupy, zupa
Często nazywany jest królową zup. To także idealna baza do wielu innych dań. Poznaj jego zalety!

rosół

Zalety domowego wywaru

Rosół, jeśli nie jest nadmiernie tłusty, jest jedną z najzdrowszych zup i świetnie sprawdza się przy przeziębieniach czy innych infekcjach. Ważne jest, żeby nie korzystać z gotowych kostek rosołowych, które zawierają duże ilości niezdrowego glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku), tylko postawić na cierpliwe wykonanie wywaru od podstaw w domu.

Jak przygotować rosół?

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na rosół. Co dom i kuchnia, to inna tradycja i nieco inny przepis. Najważniejsze jest, żeby rosół był klarowny, aromatyczny i niezbyt tłusty.

kurczak mięso

Przepis na najprostszy rosół z samymi naturalnymi składnikami:

  • mięso z kurczaka – najlepiej chudsze fragmenty
  • zimna przefiltrowana woda
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por)
  • nieobrana cebula
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • ugotowany makaron
  • posiekana natka pietruszki

Do zimnej wody wrzucamy pokrojonego kurczaka, po zagotowaniu poddajemy go szumowaniu – czyli zbieramy z powierzchni nagromadzoną pianę. Po odszumowaniu solimy rosół i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy warzywa. Gdy kurczak będzie zagotowany dorzucamy do niego wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i cebulę (cebuli nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy). Następnie rosół powinien gotować się około 1,5 godziny, na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą. Gotowy rosół podajemy z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.

Do jakich dań rosół może być bazą?

zupa pieczarkowa

Rosół - a właściwie bulion rosołowy - jest znakomitą bazą do wielu dań. Nie tylko zup. Choć najpopularniejsza jest zupa pomidorowa, to na bazie bulionu rosołowego możemy też przygotować przepyszną zupę pieczarkową, czosnkową, jarzynową, kalafiorową czy barszcz czerwony. Oczywiście bulion można także wykorzystać do innych dań - np. potrawki z kurczaka czy gulaszu paprykowego.

Ciekawym pomysłem jest zamrożenie bulionu rosołowego w kostkarce do lodu – otrzymujemy wówczas własne, w pełni naturalne kostki rosołowe!

Macie jeszcze jakieś inne pomysły na wykorzystanie bulionu rosołowego? :)

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa gulaszowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

8 grudnia 2016, 13:06