Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jabłko Rabarbar i Truskawka z nutą mięty ogrodowej Następny artykuł: O niebo lepsze Ptasie Mleczko!

Zdrowe grillowanie - przepis na szaszłyki

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, przepis, warzywa, grill, szaszłyki
Grillowanie to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy, którymi można się delektować na świeżym powietrzu.

Na grillu możemy upiec mięso, ryby i warzywa m.in. cukinię, bakłażana, pieczarki, cebulę, ziemniaki. Mięso pieczone na grillu piecze się krótko, dlatego pozostaje w nim więcej składników odżywczych, które są wrażliwe na temperaturę. Zaletą grillowanych mięs jest to, że nie dodajemy do nich dodatkowego tłuszczu, a proces grillowania pozbawia mięso kalorii poprzez jego wytapianie. Wystarczy ulubiona marynata np. połączenie oliwy, musztardy i miodu, kilka minut na grillu i danie gotowe. Doskonałym dodatkiem do takiego jedzenia będzie także własnoręcznie przygotowana bagietka z żółtym serem i masłem czosnkowym. Ulubione warzywa możemy przygotować w formie szaszłyków, które będą się ładnie prezentować na stole a smakiem zachwycą wszystkich.

Przepis na warzywne szaszłyki z grilla:

szaszłyki z grilla

  • Kolorowa papryka
  • Pomidory koktajlowe
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Pieprz
  • Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn

Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziewamy na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków (np. Jan Niezbędny). W między czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i dodajemy wszystkie zioła. Następnie gotowe szaszłyki maczamy w marynacie.

Jednak musimy pamiętać, że nie wszystko co jest smaczne jest dla nas dobre. Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela rakotwórcze substancje. Dlatego wszystkie składniki, które kładziemy na grillu powinny być położone na specjalnych aluminiowych tackach (np. Jan Niezbędny) a nie bezpośrednio na ruszcie. Aluminiowe tacki do grilla sprawdzą się zarówno do pieczenia mięs, ryb i warzyw. Umożliwiają przyrządzanie soczystych, równomiernie przypieczonych potraw. Ograniczają także spalanie tłuszczu na ogniu, dzięki czemu przygotowywane potrawy są zdrowsze. Tacki dzięki specjalnym otworom przepuszczają dym, który nadaje potrawom wspaniały smak i aromat. Co ważne, używając ich unikniemy kłopotliwego czyszczenia grilla z zaschniętego sosu czy tłuszczu, ponieważ tacki chronią grilla przed zabrudzeniem. Używając tacek do grillowania, mamy pewność, że potrawy będą smaczne a nasz grill pozostanie czysty.

Smacznego!

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z dyni


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 11:20

Nasze propozycje