Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Następny artykuł: Przygotowanie warzyw - Jak zachować najlepiej ich wartości odżywcze?

Dietetyczny torcik jabłkowy

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, dieta, przepis, torcik, tort jabłkowy
Czasami marzy nam się lekkie, świeże ciasto, które doskonale zastąpi „świąteczny” tort. Oto propozycja dla dbających o linię i lubujących się w ciastach „na zimno”.

torcik

Składniki:

jabłka [2 kg] (najlepiej szara reneta)

cukier puder [1 szklanka]

jajka [4 szt.]

masło [1 szt.]

rodzynki [0.5 szklanki]

orzechy włoskie [100 g]

biszkopty (paczka)

sok z cytryny (z 1 cytryny)

rum (1 kieliszek)

galaretka [2 szt.] (owocowa)

truskawki (świeże, lub ananasy z puszki)

aromat rumowy do ciast

Krok 1

Jabłka obrać, wyjąć dokładnie zawiązki nasienne i skropić dokładnie sokiem z cytryny. Skropienie sokiem zatrzyma proces utleniania i jabłka nie będą ciemnieć.

Krok 2

Przygotować dość duży garnek, na którym możemy ustawić miskę, tak aby zatrzymała się na jego rancie. Nalać ok. 4 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień.
Białka oddzielić od żółtek. żółtka połączyć z cukrem i masłem, ubijając masę trzepaczką na gorącej parze, aż do połączenia składników. Nie gotować! Jest to proces naprawdę szybki i bardzo łatwy. Masę zestawić z garnka i od czasu do czasu pomieszać trzepaczką.

Krok 3

Jak przygotujemy masę, dopiero wtedy jabłka zetrzeć na grubej tarce, najlepiej melakserem. To bardzo ważne aby sam proces ścierania odbył się szybko, wtedy jabłka zachowają piękny kolor. Starte jabłka dodać do przestudzonej masy. Dokładnie wymieszać.

Krok 4

Dodać rodzynki, orzechy włoskie (posiekane), około 10 kropli olejku rumowego i kieliszek rumu. Można zrezygnować z alkoholu, ale naprawdę nalegam na orzechy i olejek rumowy.

Krok 5

Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub dwiema warstwami herbatników. Jabłka „puszczą” jeszcze trochę soku i biszkopty wchłoną sok. Wyłożyć masę jabłkową i dokładnie „ubić” przy brzegach tortownicy, tak aby nie spłynęła galaretka.

Krok 6

Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. Owoce ułożyć na masie i delikatnie wylać przestudzoną galaretkę. Dość dobry patentem jest powolne wylewanie galaretki po dużej łyżce.
Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! :)

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki świąteczne


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 stycznia 2017, 13:03

Nasze propozycje