Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Pomidorowa uczta Następny artykuł: Oryginalna tajwańska bubble tea

Tort makowy z masą kokosową

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, tort makowy, tort
Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt. Jest to czas, w którym myślimy przede wszystkim o wyborze prezentów pod choinkę oraz o ułożeniu świątecznego menu. Tymczasem zima powoli zaczyna objawiać swoje mroźne oblicze. Zainspirowana właśnie nią - nadchodzącą zimą i przymrozkami , polecam śnieżny, zimowy tort, który możemy postawić dumnie na świątecznym stole, ale także poczęstować gości, w tym dzieci np. na przyjęciu Mikołajkowym.

tort

Składniki:

BISZKOPT MAKOWY

jajka [5 szt.]

cukier [1 szklanka] (niepełna)

mąka pszenna [1 szklanka] (niepełna)

mąka ziemniaczana [2 łyżki]

proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

mak [1 szklanka] (niepełna; mak suchy)

sól [1 szczypta]

MASA KOKOSOWA

mleko [3 szklanki]

masło [1.5 kostki] (20 + 10 dag)

mąka krupczatka [4 łyżki]

wiórki kokosowe [10 łyżek]

cukier puder [1 szklanka]

Składniki na tortownicę 24cm

Krok 1

Dno tortownicy natłuszczamy (masłem lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Nie natłuszczamy boków tortownicy. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, nadal ubijając. Piana po dodaniu całego cukru powinna być gęsta i błyszcząca.

Krok 2

Następnie dodajemy do piany po jednym żółtku, ucierając na najniższych obrotach, tylko do połączenia się żółtka z pianą. Postępujemy tak samo z kolejnymi żółtkami.

Krok 3

Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Porcjami przesiewamy do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając (nie miksujemy!).

Krok 4

Gdy mąką połączy się z masą jajeczną w jednolitą, gładką konsystencję dosypujemy mak (na 3 razy). Mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły.

Krok 5

Wlewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 165 stopniach C, przez 30-35 minut, bez termo obiegu. Po upieczeniu ( można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł, patyczek powinien być suchy po wbiciu w biszkopt), uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia.

Krok 6

Po wystudzeniu, oddzielamy boki biszkoptu od brzegów tortownicy (biszkopt nie może być ciepły) za pomocą np. nożyka. Zdejmujemy obręcz tortownicy i korzystając z długiego noża przekrawamy biszkopt na dwie lub trzy warstwy.

Krok 7

Przygotowujemy masę kokosową. W 1,5 szklanki mleka mieszamy wiórki i mąkę krupczatkę. Drugą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy. Mleko z wiórkami i mąką wlewamy jednym ruchem do zagotowanego mleka. Masa będzie gęstnieć, musimy ją cały czas mieszać, jednocześnie ogrzewając i gotując 2 minuty lub do momentu gdy będzie gęsta. Masa powinna być gęsta jak budyń. Odstawiamy masę do wystudzenia.

Krok 8

Masło na masę ucieramy mikserem na puszystą masę, po czym dodajemy porcjami cukier puder, ucieramy aż masa będzie puszysta i gładka (około 5 minut). Następnie dodajemy wystudzony budyń kokosowy (po 3 łyżki ) cały czas ucierając. Po dodaniu całego „budyniu” kokosowego do masła z cukrem, masa powinna być jednolita i błyszcząca. Nie jest idealnie gładka, bo zawiera wiórki.

Krok 9

Każdy z przekrojonych blatów smarujemy 1/3 części masy kokosowej, układając je jeden na drugim. Zostawiamy troszkę masy (około 5 łyżek) na obłożenie boków tortu. Dekorujemy dowolnie. W niniejszym przepisie 5 łyżek masy zmieszano z 1 łyżeczką niebieskiego barwnika spożywczego w płynie – stąd niebieski wierzch. Tort można posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: gnocchi


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 stycznia 2017, 00:36

Nasze propozycje