Poprzedni artykuł: Nowe Starbucks Yoghurt Frappuccino! Następny artykuł: Delecta przedstawia: Łatwe ciacho w 1 minutę!

DIY przepis na domową tortillę

Tortilla podbiła nasze serca i podniebienia! Uwielbiamy zwłaszcza tę z kurczakiem, warzywami i delikatnym dipem. Teraz nie musisz przepłacać w sklepie za placki do tortilli – zobacz nasz łatwy i sprawdzony przepis na meksykańskie naleśniki!

Tortilla – co to takiego?

Tortilla to tradycyjny przysmak meksykańskiej kuchni. To nic innego, jak podpłomyki/naleśniki, które mogą stanowić świetną bazę do stworzenia pysznych wrapów, rollsów czy po prostu – tortilli :) Można też przygotować z nich chipsy do dipów (taka przekąska świetnie sprawdza się na domowych imprezach:)).

placki tortilla

Choć farsz często przygotowujemy sami, naleśniki najczęściej kupujemy w sklepach. I słono nas to kosztuje – za 6 sztuk tortilli, możemy zapłacić nawet kilkanaście złotych! W rzeczywistości, wystarczy kilka składników, by samodzielnie przygotować tortillę w domu. Okazuje się, że jedna sztuka domowej tortilli to koszt zaledwie... kilkudziesięciu groszy! Warto spróbować? Oczywiście! Zwłaszcza, że smak jest nieporównywalnie lepszy!

Domowa tortilla – przepis

placki tortilla

Składniki:

  • mąka pszenna - najlepiej tortowa (3 szklanki)
  • woda (na oko, ok. 250ml)
  • sól (1 łyżka)
  • smalec (70g - ok. 6 łyżek)

Przygotowanie: do przesianej mąki dodaj sól, a następnie rozetrzyj ze smalcem. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając wodę - ma mieć ono elastyczną konsystencję, powinno być miękkie i gładkie. Całość przykryj wilgotną ścierką i odstaw na kilka minut. W międzyczasie stolnicę posyp mąką. Oderwij porcję ciasta (pozostałą część ponownie przykryj ścierką), rozwałkuj bardzo cienko i wytnij duży okrąg (możesz pomóc sobie np. talerzem). Jeśli ciasto za bardzo będzie się przyklejać do stolnicy/wałka, systematycznie podsypuj je mąką. Gotowe tortille smaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni - po ok. 15 sekund na każdej ze stron. Gotowe! :) Teraz możesz wybrać dowolny farsz i cieszyć się pysznym smakiem meksykańskiej kuchni. Smacznego! :)

Zobacz pyszne przepisy na farsz do tortilli!

Rada: jeśli nie wykorzystałaś wszystkich tortilli, możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Placki oddziel od siebie papierem śniadaniowym i zamknij w pojemniku próżniowym/woreczku do mrożenia. Gotowe!

dipy

Wypróbuj najlepsze przepisy na sosy i dipy.

Spróbujecie przygotować domową tortillę? :)

zdjęcia: 123rf

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

13 listopada 2018, 23:58

Nasze propozycje