Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowe Starbucks Yoghurt Frappuccino! Następny artykuł: Delecta przedstawia: Łatwe ciacho w 1 minutę!

DIY przepis na domową tortillę

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepis, kuchnia, kuchnia meksykańska, tortilla, placki, naleśniki
Tortilla podbiła nasze serca i podniebienia! Uwielbiamy zwłaszcza tę z kurczakiem, warzywami i delikatnym dipem. Teraz nie musisz przepłacać w sklepie za placki do tortilli – zobacz nasz łatwy i sprawdzony przepis na meksykańskie naleśniki!

Tortilla – co to takiego?

Tortilla to tradycyjny przysmak meksykańskiej kuchni. To nic innego, jak podpłomyki/naleśniki, które mogą stanowić świetną bazę do stworzenia pysznych wrapów, rollsów czy po prostu – tortilli :) Można też przygotować z nich chipsy do dipów (taka przekąska świetnie sprawdza się na domowych imprezach:)).

placki tortilla

Choć farsz często przygotowujemy sami, naleśniki najczęściej kupujemy w sklepach. I słono nas to kosztuje – za 6 sztuk tortilli, możemy zapłacić nawet kilkanaście złotych! W rzeczywistości, wystarczy kilka składników, by samodzielnie przygotować tortillę w domu. Okazuje się, że jedna sztuka domowej tortilli to koszt zaledwie... kilkudziesięciu groszy! Warto spróbować? Oczywiście! Zwłaszcza, że smak jest nieporównywalnie lepszy!

Domowa tortilla – przepis

placki tortilla

Składniki:

  • mąka pszenna - najlepiej tortowa (3 szklanki)
  • woda (na oko, ok. 250ml)
  • sól (1 łyżka)
  • smalec (70g - ok. 6 łyżek)

Przygotowanie: do przesianej mąki dodaj sól, a następnie rozetrzyj ze smalcem. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając wodę - ma mieć ono elastyczną konsystencję, powinno być miękkie i gładkie. Całość przykryj wilgotną ścierką i odstaw na kilka minut. W międzyczasie stolnicę posyp mąką. Oderwij porcję ciasta (pozostałą część ponownie przykryj ścierką), rozwałkuj bardzo cienko i wytnij duży okrąg (możesz pomóc sobie np. talerzem). Jeśli ciasto za bardzo będzie się przyklejać do stolnicy/wałka, systematycznie podsypuj je mąką. Gotowe tortille smaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni - po ok. 15 sekund na każdej ze stron. Gotowe! :) Teraz możesz wybrać dowolny farsz i cieszyć się pysznym smakiem meksykańskiej kuchni. Smacznego! :)

Zobacz pyszne przepisy na farsz do tortilli!

Rada: jeśli nie wykorzystałaś wszystkich tortilli, możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Placki oddziel od siebie papierem śniadaniowym i zamknij w pojemniku próżniowym/woreczku do mrożenia. Gotowe!

dipy

Wypróbuj najlepsze przepisy na sosy i dipy.

Spróbujecie przygotować domową tortillę? :)

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Robert Harna - burrito


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 stycznia 2017, 18:04

Nasze propozycje