Poprzedni artykuł: Mocno czekoladowe i pikantne ciasteczka Następny artykuł: Koktajl z cytrusów i jarmużu

Burgery z kaszy jaglanej, bakłażana i pieczarek

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, burgery, kuchnia wegetariańska, kasza jaglana, bakłażan
Takie danie to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnych burgerów. Kotlety można zajadać samodzielnie, w towarzystwie ulubionych surówek lub włożyć wraz z dodatkami do bułki, tworząc hamburgera.

burgery wegetariańskie

Składniki (na ok. 8 kotletów):

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej (jeśli lubicie, można zamienić na pęczak)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 10 małych pieczarek
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, chili
  • Bułka tarta

Dodatkowo do hamburgerów:  duże bułki do hamburgerów, sałata, pomidor, korniszony, czerwona cebula i sosy (np. majonez/keczup/musztarda)

kotlety do burgerów wegetariańskich

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na 10 minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę (ok. 2-3 łyżki) i dusimy cebulkę.

Do miękkiej cebuli dodajemy dokładnie umyte, pokrojone w talarki pieczarki i bakłażana, delikatnie solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Kiedy bakłażan i pieczarki zmiękną i puszczą wodę odparowujemy go. Smażymy jeszcze chwilę. Studzimy.

Mieszamy kaszę z bakłażanem i cebulą i miksujemy blenderem niedokładnie. Mieszamy wszystko z mąką i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, imbiru i chili.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łyżką nabieramy masę i formujemy duże kotleciki, oprószamy bułką tartą i nadajemy kształt. Układamy obok siebie na blasze.

Pieczemy ok. 15-20 minut doglądając. Kiedy burgery się zarumienią wyciągamy z piekarnika.

*Aby zrobić hamburgera, przygotuj duże bułki, posmaruj każdą połówkę ulubionym sosem, połóż kolejno sałatę, kotlet, pomidora, korniszony, czerwoną cebulę i zamknij bułkę.

burgery wegetariańskie

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 lipca 2018, 10:03

Nasze propozycje