Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Mocno czekoladowe i pikantne ciasteczka Następny artykuł: Koktajl z cytrusów i jarmużu

Burgery z kaszy jaglanej, bakłażana i pieczarek

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, burgery, kuchnia wegetariańska, kasza jaglana, bakłażan
Takie danie to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnych burgerów. Kotlety można zajadać samodzielnie, w towarzystwie ulubionych surówek lub włożyć wraz z dodatkami do bułki, tworząc hamburgera.

burgery wegetariańskie

Składniki (na ok. 8 kotletów):

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej (jeśli lubicie, można zamienić na pęczak)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 10 małych pieczarek
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, chili
  • Bułka tarta

Dodatkowo do hamburgerów:  duże bułki do hamburgerów, sałata, pomidor, korniszony, czerwona cebula i sosy (np. majonez/keczup/musztarda)

kotlety do burgerów wegetariańskich

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na 10 minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę (ok. 2-3 łyżki) i dusimy cebulkę.

Do miękkiej cebuli dodajemy dokładnie umyte, pokrojone w talarki pieczarki i bakłażana, delikatnie solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Kiedy bakłażan i pieczarki zmiękną i puszczą wodę odparowujemy go. Smażymy jeszcze chwilę. Studzimy.

Mieszamy kaszę z bakłażanem i cebulą i miksujemy blenderem niedokładnie. Mieszamy wszystko z mąką i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, imbiru i chili.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łyżką nabieramy masę i formujemy duże kotleciki, oprószamy bułką tartą i nadajemy kształt. Układamy obok siebie na blasze.

Pieczemy ok. 15-20 minut doglądając. Kiedy burgery się zarumienią wyciągamy z piekarnika.

*Aby zrobić hamburgera, przygotuj duże bułki, posmaruj każdą połówkę ulubionym sosem, połóż kolejno sałatę, kotlet, pomidora, korniszony, czerwoną cebulę i zamknij bułkę.

burgery wegetariańskie

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: lasagne ze szpinakiem

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

10 grudnia 2016, 15:48