Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowość: Vegeta w pięciu nowych smakach Następny artykuł: Milandia Ogród Smaków - sery twarogowe z mascarpone w plastrach

Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące

Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
pokrojone warzywa

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety: są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą.

Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni!

Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito!

Bogracz na bogato!

dania jednogarnkowe

Składniki (na ok. 10 porcji):

  • 2 kg mięsa wieprzowego
  • ½ kg cebuli
  • kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej)
  • ½ kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnki
  • Słoik koncentratu pomidorowego
  • Zacierka
  • Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz

Przygotowanie: Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości.

W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka). Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :)

Rada: jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa zaserwuj nachosy!

Burrito po polsku

dania jednogarnkowe

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • Wołowa kostka rosołowa
  • Warzywna kostka rosołowa
  • Puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • Puszka białej fasoli w zalewie
  • Kukurydza konserwowa
  • Koncentrat pomidorowy (słoiczek)
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Przygotowanie: Mięso mielone wraz z cebulą usmaż na suchej patelni. Uważaj! Trzeba je często mieszać, żeby się nie przypaliło. W garnku zagotuj 250ml wody i wrzuć kostki rosołowe. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodawaj do niego kolejno: mięso z cebulą, kukurydzę i fasole (razem z zalewą!). Teraz gotuj przez kilka minut na małym ogniu (uważnie, żeby nie rozgotować mięsa!). Na koniec dodaj koncentrat i przyprawy. Ponownie zagotuj. Gotowe!

Rada: danie podawaj na ciepło z chlebem lub zrób nieco gęstsze i wykorzystaj jako farsz do tortilli.

Węgierskie leczo

dania jednogarnkowe

Składniki:

  • Duża cukinia
  • 3 średnie kiełbaski
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 papryki kolorowe (czerwona, żółta, zielona)
  • 15 dag pieczarek
  • Olej
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy: (liść laurowy, oregano, zioła prowansalskie, sól, szczypta cukru, papryka słodka i ostra)

Przygotowanie: Cukinię umyj, obierz i wyjmij miąższ z pestkami, a pozostałą część warzywa pokrój w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę (pokrojoną „w piórka”). Dodaj do niej kiełbasę (pokrojoną w kostkę) i podsmaż. Sparzone, obrane i poćwiartowane pomidory włóż do dużego garnka, dodaj pokrojone papryki, pieczarki, cukinię i kiełbasę. Wlej odrobinę oleju, koncentrat pomidorowy, dodaj przyprawy (oprócz papryki!) i wymieszaj.

Całość duś po przykryciem do czasu, aż papryka i cukinia będą miękkie. Teraz pozostaje doprawić całość papryką (w zależności od swoich preferencji możesz zrobić bardziej ostrą lub łagodniejszą wersję potrawy). Jeśli uznasz, że danie jest za gęste – dolej trochę wody. Podawaj z pieczywem. Smacznego!

Masz ochotę na inne jesienne potrawy? Koniecznie zobacz jak smakuje jesień!

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie pomidorowym

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

7 grudnia 2016, 19:12