Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 6 błędów, które prawdopodobnie popełniasz przy robieniu domowej pizzy Następny artykuł: Konkurs Delecta – „Dzióbek i kubek” - wyniki!

4 sprawdzone przepisy na jesienne dipy do warzyw

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, dipy do warzyw
Chipsy i paluszki na kolejnej imprezie z przyjaciółkami zniechęcają Cię do wspólnego biesiadowania? Różnorodne dipy na bazie sera czy awokado z pewnością zainteresują każdego. Przedstawiamy 4 sprawdzone przepisy na dipy do warzyw, które zrobisz łatwo i szybko!

dip do warzyw

Jak zrobić dip na bazie awokado

Awokado, najczęściej kojarzone z guacamole, pozwala na stworzenie innych, ciekawych smaków. Łącząc je z mango, zyskujemy sporą dawkę witaminy C i żelaza, co czyni dip nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Niewielka ilość składników, to również jego zaleta!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
  • Sok z połówki cytryny lub limonki
  • 1 dojrzałe mango

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem na gładką masę. Można dodać odrobinę kremowego (mniszkowego lub rzepakowego) miodu dla podkreślenia smaku.

Strączkowe górą!

Jeżeli jesteś fanką hinduskich smaków, ten dip zachwyci Cię swoją dalekowschodnią naturą. Dodatkowo zadbasz o serce, dzięki wzbogaceniu diety w potas, którego warzywa strączkowe są dobrym źródłem. Charakterystyczny zapach curry i kremowa soczewica sprawi, że idealnie sprawdzi się z pokrojoną w paski papryką.

Składniki:

  • 150 gram ugotowanej soczewicy (czerwonej lub zielonej)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą za pomocą blendera. Do uzyskania nieco wyrazistszego smaku, możemy dodać płatki chili lub pokrojoną papryczkę jalapeno ze słoiczka.

Z użyciem kremowego sera

Ricotta jako świetne źródło białka i wapnia jest idealną bazą do gęstych i sycących dipów. Skomponowana z bazylią i oregano, w parze z selerem naciowym, smacznie zastąpi każdą niezdrową przekąskę.

Składniki:

  • 250 gram ricotty
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli nie lubimy zbyt wyrazistego, orzechowego posmaku, możemy pominąć olej rzepakowy.

Orzechy w roli głównej

Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszelkim miłośnikom orzechów włoskich. Pozornie dziwne połączenie intensywnego w smaku czosnku i orzechów, zaskoczy aromatem. Dodatkowo skutecznie pomoże w walce ze złym cholesterolem.

Składniki:

  • 200 gram orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Ścieramy czosnek na drobnej tarce lub wyciskamy. Prażymy orzechy na suchej patelni wraz z czosnkiem przez około minutę. Następnie miksujemy wszystkie składniki ze sobą w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji. Możemy pominąć prażenie orzechów, co sprawi, że smak dipu będzie nieco łagodniejszy.

Czy Wy też przygotowujecie samodzielnie dipy do warzyw?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: pulpety w sosie koperkowym

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

3 grudnia 2016, 16:45