Poprzedni artykuł: Wieniec drożdżowy z serem Następny artykuł: Owocowe orzeźwienie

Już niebawem Dzień Matki...

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, ciasto, tortilla, dzień matki
Dzień Matki, to wspaniałe święto, dzięki któremu możemy podziękować naszym matkom, że zawsze będą naszym największym skarbem.
tort

Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy.

Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę.

Zachwyćmy nasze mamy w ich święto!

tort

Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodzianką

Składniki na tortownice 24cm

Biszkopt orzechowy:

3 jaja

0.5 szklanki cukru

0.5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mielonych orzechów włoskich

Biszkopt kakaowy:

3 jaja

0.5 szklanki cukru

0.5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki ciemnego kakao

Masa migdałowa:

500 g margaryny (Kasi)

1 niepełna szklanka cukru pudru

4 żółtka

0.5 szklanki migdałów mielonych

6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu)

Malinowa niespodzianka:

1 szklanka mrożonych lub świeżych malin

0.5 opakowania cukru pudru (8g)

1-2 łyżeczki żelatyny

Poncz kawowy:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

0.5 szklanki wody

2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Biszkopt orzechowy:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy w tortownicy na kratce. Gdy przestygnie, odcinamy nożem brzegi biszkoptu i przecinamy go na dwie części.

Biszkopt kakaowy:

Postępujemy tak samo, jak w biszkopcie orzechowym, tyle, że zamiast orzechów dodajemy kakao. Długość pieczenia pozostaje ta sama. Również przecinamy go na dwie części.

Poncz kawowy: 0.5 szklanki wody na 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – zaparzamy. Dosładzamy do smaku.

Masa migdałowa:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodajemy syrop migdałowy (można go zastąpić aromatem migdałowym - 1 łyżeczką, choć polecam syrop) i zmielone migdały (zmielone razem ze skórką). Mieszamy do jednolitej konsystencji.

Malinowa niespodzianka:

Maliny miksujemy blenderem. Następnie przecieramy przez sito, tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskamy mus malinowy. Dosładzamy go cukrem pudrem. 1 lub 2 łyżeczki żelatyny (im więcej malin tym więcej żelatyny) rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z musem malinowym. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mus zgęstniał.

Przełożenie tortu:

Biszkopt orzechowy (spód) 

Masa migdałowa

Biszkopt kakaowy

Masa migdałowa

Mus malinowy

Biszkopt kakaowy

Masa migdałowa

Biszkopt orzechowy

Masa migdałowa na wierzch i na boki tortu

Do dekoracji zostały użyte ozdoby cukrowe i wiórki opłatkowe, różowe.

tort
zdjęcia: 123rf

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

16 lipca 2018, 12:34

Nasze propozycje