Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Wieniec drożdżowy z serem Następny artykuł: Owocowe orzeźwienie

Już niebawem Dzień Matki...

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, ciasto, tortilla, dzień matki
Dzień Matki, to wspaniałe święto, dzięki któremu możemy podziękować naszym matkom, że zawsze będą naszym największym skarbem.
tort

Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy.

Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę.

Zachwyćmy nasze mamy w ich święto!

tort

Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodzianką

Składniki na tortownice 24cm

Biszkopt orzechowy:

3 jaja

0.5 szklanki cukru

0.5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mielonych orzechów włoskich

Biszkopt kakaowy:

3 jaja

0.5 szklanki cukru

0.5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki ciemnego kakao

Masa migdałowa:

500 g margaryny (Kasi)

1 niepełna szklanka cukru pudru

4 żółtka

0.5 szklanki migdałów mielonych

6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu)

Malinowa niespodzianka:

1 szklanka mrożonych lub świeżych malin

0.5 opakowania cukru pudru (8g)

1-2 łyżeczki żelatyny

Poncz kawowy:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

0.5 szklanki wody

2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Biszkopt orzechowy:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy w tortownicy na kratce. Gdy przestygnie, odcinamy nożem brzegi biszkoptu i przecinamy go na dwie części.

Biszkopt kakaowy:

Postępujemy tak samo, jak w biszkopcie orzechowym, tyle, że zamiast orzechów dodajemy kakao. Długość pieczenia pozostaje ta sama. Również przecinamy go na dwie części.

Poncz kawowy: 0.5 szklanki wody na 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – zaparzamy. Dosładzamy do smaku.

Masa migdałowa:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodajemy syrop migdałowy (można go zastąpić aromatem migdałowym - 1 łyżeczką, choć polecam syrop) i zmielone migdały (zmielone razem ze skórką). Mieszamy do jednolitej konsystencji.

Malinowa niespodzianka:

Maliny miksujemy blenderem. Następnie przecieramy przez sito, tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskamy mus malinowy. Dosładzamy go cukrem pudrem. 1 lub 2 łyżeczki żelatyny (im więcej malin tym więcej żelatyny) rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z musem malinowym. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mus zgęstniał.

Przełożenie tortu:

Biszkopt orzechowy (spód) 

Masa migdałowa

Biszkopt kakaowy

Masa migdałowa

Mus malinowy

Biszkopt kakaowy

Masa migdałowa

Biszkopt orzechowy

Masa migdałowa na wierzch i na boki tortu

Do dekoracji zostały użyte ozdoby cukrowe i wiórki opłatkowe, różowe.

tort
zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: słony karmel


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 stycznia 2017, 01:12

Nasze propozycje