Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Multicooker Philips – idealne rozwiązanie dla zabieganych! Następny artykuł: Zjedz dobrze w swoim mieście!

Jak sprytnie „odchudzić” naleśniki?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, dieta, odchudzanie, przepis, ciasto, naleśniki
Naleśniki z mąki pszennej smażone na oleju, nawet gdy podawane bez dodatków, stanowią potężną dawkę kalorii. Sprawdź, jak przygotować lekkie ciasto naleśnikowe oraz zobacz galerię ze słodkimi dodatkami!

Jeden, średniej wielkości i dość cienki naleśnik waży ok. 90g i ma ok. 190kcal. Gdy doliczyć do tego dodatki w postaci syropów, czekolady czy bitej śmietany otrzymujemy prawdziwą bombę kaloryczną. Słodki smakołyk kusi, więc jak tu poprzestać na jednym? Na szczęście mamy na to sposób!

Jeśli ograniczymy nieco kalorie w cieście, z mniejszymi wyrzutami będziemy mogły sięgnąć po słodkie dodatki.

Jak zmniejszyć kaloryczność naleśników?

Najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest użycie mleka o obniżonej zawartości tłuszczu i usmażenie naleśników na teflonowej patelni, bez dodatku oleju lub z jego niewielką ilością. Co jeszcze możemy zrobić, by nasze naleśniki zawierały mniej kalorii? „Odchudzić” ciasto!

Aby ciasto naleśnikowe straciło na kaloryczności, należy zrezygnować nie tylko z tłustego mleka i ze smażenia na oleju, ale także zastąpić mąkę pszenną innym, lżejszym składnikiem.

Czym zastąpić mąkę pszenną w przepisie na naleśniki?

W diecie Dukana zamiennikiem mąki pszennej jest skrobia kukurydziana.Wypróbuj przepis na dukanowe naleśniki!

Ciekawym sposobem na obniżenie kaloryczności ciasta naleśnikowego jest przepis na wegańskie naleśniki bez jajek. Co prawda znajduje się w nich mąka, ale częściowo zostaje zastąpiona rozdrobnionymi płatkami owsianymi, a dodatkowo w przepisie rezygnujemy z jajek.

Czym jeszcze możemy zastąpić tradycyjną mąkę? Do przygotowania ciasta możemy użyć mąki z pszenicy durum, tak jak ma to miejsce w tym przepisie na chińskie naleśniki.

Lekkie ciasto naleśnikowe – przepisy

Naleśniki z kaszy manny na pierwszy rzut oka nie wyglądają na mniej kaloryczne, gdyż kasza manna pod tym względem jest nieco zdradliwa i ma zbliżoną wartość kaloryczna do mąki. Jednak w związku z tym, że jest cięższa, użyjemy jej nieco mniej. Wypróbuj proponowany przez nas przepis na naleśniki z kaszy manny!

Jeśli nie chcemy rezygnować z tradycyjnej mąki pszennej, warto sięgnąć po jej zdrowszą wersję, czyli mąkę razową. Sprawdź przepis na naleśniki razowe lub przepis na naleśniki gryczane.

Kiedy bazę stanowi naleśnik w wersji light, możemy nieco bardziej zaszaleć z dodatkami. :)

Zobacz naszą galerię 8 inspiracji na pyszne i niekoniecznie niskokaloryczne dodatki do naleśników.

Jeśli mimo wszystko męczą Was wyrzuty sumienia po pysznej uczcie, podejmijcie z nami WYZWANIE: 4 tygodnie bez słodyczy!

Wypróbujcie również inne przepisy na naleśniki.

Jakie są Wasze ulubione słodkie dodatki do naleśników? :)

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny makowiec


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 15:28

Nasze propozycje