Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Sos Chamoy do świeżych owoców – przepis Następny artykuł: Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie!

Przepisy na makarony od Mamma Mia!

Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą

spaghetti

Składniki:

  • 350g makaronu spaghetti Mamma Mia;
  • 50g rukoli;
  • 50g migdałów bez skórki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • oregano;
  • 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie).

Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu.

Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

penne

Składniki:

  • 200g makaronu pióra Mamma Mia;
  • 50 g wędzonego boczku;
  • pół cebuli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • 50 g suszonych pomidorów;
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki;
  • sól i pieprz;
  • liście bazylii;
  • ser dojrzewający do podania.

Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.

Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii

spaghetti makaron

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 papryczka chili;
  • 30 g selera naciowego;
  • 250 g czerwonej papryki;
  • 15 g masła;
  • 2-3 łodyżek pietruszki;
  • ok. 10 listków bazylii;
  • 1 łodyżka mięty;
  • 1-2 łodyżki szczypiorku;
  • 10 ml brandy;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli. Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili. Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée. Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekany kalafior

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

10 grudnia 2016, 13:51