Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Ciasto śliwkowe z kruszonką Następny artykuł: Barwna Wielkanoc – zaproś gości do stołu!

Na wiosenną nutę

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, wiosna, sałatki
Zima już powoli odchodzi a stragany zaczynają przyciągać nas kolorowymi warzywami. Pojawiają się kalarepki, rzodkiewki, soczyste pomidory i pachnące ogórki. Warto więc pomyśleć o sałatkach, dzięki nim wiosna zawita do naszych domów. Aby wzbogacić smak sałatek wskazane jest urozmaicić je dodatkami, które dadzą nam zastrzyk energii po mroźnej zimie.

Pamiętajmy o tym, aby zawsze wybierać produkty świeże i właściwie przechowywane, bo tylko wtedy dłużej zachowują one wartości odżywcze. Sałatę po umyciu i osuszeniu (papierowym ręcznikiem lub specjalną wirówką do sałaty) można przechowywać do trzech dni w lodówce w woreczku foliowym (pamiętajmy, aby dochodziło do niej powietrze).

Jakie dodatki do sałaty?

Wybór jest ogromny, więc każdy znajdzie swoje ulubione połączenie.

Świetnym dodatkiem są sosy. Wybieramy spośród lekkich sosów winegret (z octem, olejem, ziołami) i gęstych dressingów jogurtowych, śmietanowych czy majonezowych. Dzięki nim sałatka nabiera nowego smaku i charakteru. Należy pamiętać, aby korzystać z dobrej jakości oliwy z oliwek podczas przyrządzania sosów, to podstawa udanego sosu. Ocet można zastąpić sokiem wyciśniętym z cytryny, co sprawi, że sos będzie delikatniejszy. Dla osób dbających o linię poleca się zastąpić majonez czy śmietanę gęstym jogurtem np. greckim, o niskiej zawartości tłuszczu.

Oprócz rozmaitych sosów, możemy wybierać spośród innych wspaniałych dodatków, tj. grzanki, kiełki, sery, owoce, orzechy, ziarna, a także mięsa, ryby i owoce morza.

Dobrze skomponowane składniki idealnie łączące się z sosami sprawiają, że sałatka staje się nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Pamiętajmy zatem aby nie przesadzać z ilością składników.

Sałatki dają ogromne pole do popisu, więc przyrządzajcie to, co Wam serce podpowiada!

Proponujemy Wam dwie przedwiosenne sałatki z pysznymi sosami.

   Sałatka z tuńczykiem i wiosennym winegret

Świeżość tuńczyka i kruchość sałatki przełamuje słodycz pomidorków i słodko pikantny smak sosu. Idealnym dopełnieniem są słodko-cierpkie czarne oliwki.

Składniki (ilość składników wg gustu)

mix sałat

tuńczyk w sosie własnym w kawałkach

pomidorki koktajlowe

czarne oliwki pokrojone

Wiosenny winegret:

1 łyżka octu winnego

½ łyżeczki miodu

2 łyżki wody mineralnej

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

2 cebulki szalotki ze szczypiorkiem

sałatka z tuńczyka

Sałatkę, kawałki tuńczyka, pomidorki przekrojone w ćwiartki i oliwki układamy na talerzu. Cebulki siekamy, szczypior kroimy, dodajemy do pozostałych składników sosu. Wlewamy wszystko do słoiczka, zakręcamy i mieszamy energicznie potrząsając, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę. Podajemy od razu najlepiej z bagietką.

Sałatka z roszponką, fetą i sosem czosnkowo - migdałowym

Gorzki posmak roszponki i rzodkiewki oraz słonawy ser feta z ogórkiem idealnie komponuje się z delikatnym sosem jogurtowym z czosnkiem i migdałami.

Składniki (ilość składników wg gustu)

roszponka (można zastąpić ją rukolą)

ser feta w kosteczkach

rzodkiewki

świeży zielony ogórek

Sos czosnkowo-migdałowy:

½ szklanki jogurtu naturalnego

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki zmielonych migdałów

sól, pieprz

sałatka

Roszponkę, ser feta, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórka układamy na talerzu. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatkę.

Smacznego!

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 15:24