Poprzedni artykuł: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Następny artykuł: Tort makowy z masą kokosową

Pomidorowa uczta

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, sałatki, pomidory
Do Europy przywędrowały z hiszpańskimi lub portugalskimi żeglarzami na pokładach statków płynących z Ameryki Środkowej i Południowej w XVI wieku. W Polsce zawitały na nasze stoły dzięki królowej Bonie.

Walory smakowe pomidorów doceniamy do dziś, potrafiliśmy świetnie zaadaptować je w naszej polskiej kuchni.

I choć najwięcej pomidorów spożywają w Europie Grecy, Włosi i Portugalczycy, to w Polsce ich spożycie jest zdecydowanie za małe. A jest czego żałować!

Właściwości zdrowotne pomidorów

pomidor na talerzu

Pomidory (rodzina psiankowatych) mają mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ich piękna czerwona skórka i wnętrze kryją wiele witamin i innych składników mineralnych. Ta cudowna barwa to zasługa likopenu, który jest bodajże najważniejszym składnikiem pomidorów. Likopen to węglowodór nienasycony, zaliczany do grupy karotenoidów, czerwony barwnik występujący w warzywach i owocach (tj. arbuz, grejpfrut, papaja), który jest silnym antyoksydantem (wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, przy czym zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych oraz chorób układu krążenia). Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, duszenia czy smażenia pomidorów, a nawet jest dużo lepiej przyswajalny przez nasz organizm.

Pomidory zawierają także, m.in. :

• potas – regulujący ciśnienie krwi i pracę serca

• witaminę C – która chroni organizm przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran

• β-karoten – korzystnie wpływa na wzrok i chroni układ odpornościowy przed drobnoustrojami

• witaminę E – niezbędną do prawidłowej przemiany materii i pracy układu nerwowego

Poza tym, pomidory zawierają: witaminę A, B1, B2, B6, PP oraz magnez, wapń, fosfor i wiele innych składników.

Należy dodać, iż pomidory są niskokaloryczne, dlatego często wykorzystuje się je jako składnik diet odchudzających ( 1 mały pomidor to około 20 kcal). Ważnym walorem jest również odkwaszanie organizmu, dzięki czynnikom zasadotwórczym, które znajdują się w tych warzywach.

Kilka cennych rad:

- zawsze wybieraj pomidory jędrne, pachnące, o żywym kolorze i tzw. zieloną piętką koło zagłębienia kielichowego

- dojrzałe pomidory można przechowywać w lodówce przez tydzień, choć ich smak może się pogorszyć z powodu zbyt niskiej temperatury. Najlepiej przechowywać je w 13-18 stopniach C.

- skórkę łatwo zdejmiemy, jeśli natniemy pomidora na krzyż(samą skórkę), zanurzymy go we wrzątku na 2-3 minuty i przelejemy ziemną wodą. Skórkę obieramy nożykiem.

- do pomidorów idealnie pasuje świeża bazylia, oregano, czosnek i oliwa z oliwek dobrej jakości.

Zapraszamy na pyszną pomidorową ucztę!

sałatka caprese

Caprese z czarnymi oliwkami

2 duże kulki sera mozzarella

3 duże pomidory

Kilka czarnych oliwek

Oliwa z oliwek

Świeżo zmielony czarny pieprz

Świeże listki bazylii

Ser mozzarella i pomidory kroimy na plastry. Układamy na przemian na talerzu. Posypujemy pieprzem, układamy oliwki, polewamy oliwą z oliwek. Dekorujemy listkami bazylii.

pomidorowe kotleciki

Kotleciki schabowe z duszonymi pomidorami

8 kotlecików schabowych (porcja dla 4 osób)

12 pomidorów średniej wielkości

sól

czarny pieprz świeżo zmielony

kilka listków bazylii

oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż i układamy w blasze. Doprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy każdego pomidorka oliwą. Pieczemy 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy do pomidorków listki bazylii. Kotlety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotleciki po ok. 5 minut z każdej strony (zależy od grubości kotletów). Usmażone kotleciki i duszone pomidory bazylią układamy na talerzach. Danie można podać z ryżem długoziarnistym lub puree ziemniaczanym.

 Smacznego!

zdjęcia: 123rf

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 września 2018, 07:12

Nasze propozycje