Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Następny artykuł: Tort makowy z masą kokosową

Pomidorowa uczta

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, sałatki, pomidory
Do Europy przywędrowały z hiszpańskimi lub portugalskimi żeglarzami na pokładach statków płynących z Ameryki Środkowej i Południowej w XVI wieku. W Polsce zawitały na nasze stoły dzięki królowej Bonie.

Walory smakowe pomidorów doceniamy do dziś, potrafiliśmy świetnie zaadaptować je w naszej polskiej kuchni.

I choć najwięcej pomidorów spożywają w Europie Grecy, Włosi i Portugalczycy, to w Polsce ich spożycie jest zdecydowanie za małe. A jest czego żałować!

Właściwości zdrowotne pomidorów

pomidor na talerzu

Pomidory (rodzina psiankowatych) mają mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ich piękna czerwona skórka i wnętrze kryją wiele witamin i innych składników mineralnych. Ta cudowna barwa to zasługa likopenu, który jest bodajże najważniejszym składnikiem pomidorów. Likopen to węglowodór nienasycony, zaliczany do grupy karotenoidów, czerwony barwnik występujący w warzywach i owocach (tj. arbuz, grejpfrut, papaja), który jest silnym antyoksydantem (wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, przy czym zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych oraz chorób układu krążenia). Nie ulega on rozkładowi podczas gotowania, duszenia czy smażenia pomidorów, a nawet jest dużo lepiej przyswajalny przez nasz organizm.

Pomidory zawierają także, m.in. :

• potas – regulujący ciśnienie krwi i pracę serca

• witaminę C – która chroni organizm przed infekcjami, pomaga w gojeniu ran

• β-karoten – korzystnie wpływa na wzrok i chroni układ odpornościowy przed drobnoustrojami

• witaminę E – niezbędną do prawidłowej przemiany materii i pracy układu nerwowego

Poza tym, pomidory zawierają: witaminę A, B1, B2, B6, PP oraz magnez, wapń, fosfor i wiele innych składników.

Należy dodać, iż pomidory są niskokaloryczne, dlatego często wykorzystuje się je jako składnik diet odchudzających ( 1 mały pomidor to około 20 kcal). Ważnym walorem jest również odkwaszanie organizmu, dzięki czynnikom zasadotwórczym, które znajdują się w tych warzywach.

Kilka cennych rad:

- zawsze wybieraj pomidory jędrne, pachnące, o żywym kolorze i tzw. zieloną piętką koło zagłębienia kielichowego

- dojrzałe pomidory można przechowywać w lodówce przez tydzień, choć ich smak może się pogorszyć z powodu zbyt niskiej temperatury. Najlepiej przechowywać je w 13-18 stopniach C.

- skórkę łatwo zdejmiemy, jeśli natniemy pomidora na krzyż(samą skórkę), zanurzymy go we wrzątku na 2-3 minuty i przelejemy ziemną wodą. Skórkę obieramy nożykiem.

- do pomidorów idealnie pasuje świeża bazylia, oregano, czosnek i oliwa z oliwek dobrej jakości.

Zapraszamy na pyszną pomidorową ucztę!

sałatka caprese

Caprese z czarnymi oliwkami

2 duże kulki sera mozzarella

3 duże pomidory

Kilka czarnych oliwek

Oliwa z oliwek

Świeżo zmielony czarny pieprz

Świeże listki bazylii

Ser mozzarella i pomidory kroimy na plastry. Układamy na przemian na talerzu. Posypujemy pieprzem, układamy oliwki, polewamy oliwą z oliwek. Dekorujemy listkami bazylii.

pomidorowe kotleciki

Kotleciki schabowe z duszonymi pomidorami

8 kotlecików schabowych (porcja dla 4 osób)

12 pomidorów średniej wielkości

sól

czarny pieprz świeżo zmielony

kilka listków bazylii

oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż i układamy w blasze. Doprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy każdego pomidorka oliwą. Pieczemy 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy do pomidorków listki bazylii. Kotlety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotleciki po ok. 5 minut z każdej strony (zależy od grubości kotletów). Usmażone kotleciki i duszone pomidory bazylią układamy na talerzach. Danie można podać z ryżem długoziarnistym lub puree ziemniaczanym.

 Smacznego!

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z awokado i boczkiem

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 03:15