Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Chipsy Lay's - teraz w dwóch nowych smakach! Następny artykuł: Naturalna nowość - ryż pełnoziarnisty firmy Kupiec

Rozgrzewające dania z żurawiną

Nadchodząca wielkimi krokami jesień przyniesie ze sobą chłodną, wietrzną i deszczową pogodę. Na rozgrzanie proponujemy kilka prostych przepisów z żurawiną.
jajecznica

Śniadanie – Jajecznica z szynką i żurawiną amerykańską:

Składniki dla 4 osób:

100 g gotowanej szynki w plasterkach

6 jajek

sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji

50 g pestek dyni

2 łyżki masła

80 g całej, suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)

1 łyżeczka świeżych liści tymianku (najlepiej cytrynowego)

4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego

Szynkę kroimy w paski, jajka mieszamy z solą i pieprzem, połowę pestek dyni siekamy na małe kawałki. Masło rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy jajka, następnie całość posypujemy szynką, pestkami dyni, 2/3 żurawin oraz listkami tymianku. Jajecznicę pozostawiamy, aż się odpowiednio zetnie. Tosty podpiekamy w tosterze, nakładamy jajecznicę i posypujemy pozostałymi pestkami dyni oraz cranberry. Dekorujemy liśćmi tymianku.

Wartość energetyczna w 1 porcji: 383 kcal / 1607 kJ

kaczka zupa

Lunch – Zupa z modrej kapusty z wędzoną piersią kaczki:

1 pęczek włoszczyzny

1 cebula, 1 główka modrej kapusty (ok. 1 Kg)

40 g sklarowanego masła, 100 g wędzonego boczku

1 1/2 l wywaru warzywnego

sól, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu

1 łyżeczka jagód jałowca, 1-2 liście laurowe

120 g posiekanej, suszonej cranberry

120 g wędzonej piersi kaczki

6 łyżek octu, świeży majeranek

cukier, 150 g Creme Fraiche, patyczki do szaszłyków

Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Kapustę myjemy i kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy 30 g sklarowanego. Boczek kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rozgrzanego masła, pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. Wyjmujemy boczek, a następnie do pozostałego tłuszczu wrzucamy pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę i lekko podsmażamy. Na koniec dodajemy kapustę, podgrzewamy chwilę i całość zalewamy wywarem warzywnym. Dodajemy przyprawy i cranberry i gotujemy  75 – 90 minut na wolnym ogniu. 15 minut przed zakończeniem gotowania, kroimy wędzony filet z kaczki na kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Liście laurowe i jagody jałowca wyjmujemy z zupy. Pozostałą zupę miksujemy i przecieramy przez drobne sitko. Dodajemy ocet i Creme Fraiche. Majeranek myjemy i osuszamy, odrywamy liście od gałązki i drobno siekamy. Gotową zupę posypujemy majerankiem i pozostałymi żurawinami. Podajemy z przygotowaną piersią z kaczki. Podawać z ryżem lub purée z dodatkiem pokruszonych, podsmażonych orzechów włoskich.

Wartość energetyczna w 1 porcji: 532 kcal  / 2230 kJ

tarta z gruszkami

Deser – Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską:

75 g + 1 łyżka masła, 150 g mąki

1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)

8 plasterków bekonu (około 10 g)

2 gruszki (około 180 g każda)

1 łyżka masła, 1 łyżka cukru

sok z cytryny, 2-3 gałązki tymianku

5 łyżek mleka, 100 g bitej śmietany

sól i pieprz, tłuszcz i mąka do wyłożenia formy

120 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut (temperatura: zwykły piekarnik 200 °C /termoobieg – 175 °C /piekarnik gazowy – poziom III). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na gorąco.

Wartość energetyczna w 1 porcji: 585 kcal / 2450 k

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Ciasto z kremem kawowym bez pieczenia Wedel


An Error Occurred: Internal Server Error

Oops! An Error Occurred

The server returned a "500 Internal Server Error".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

27 kwietnia 2017, 05:31

Nasze propozycje