Poprzedni artykuł: Koktajle owocowe Następny artykuł: Rewolucja w ofercie czekolad marki Goplana

Lekka sałatka na przedwiośnie!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, marchew, przepis, sałatka, sałatki, rukola
Jak przeczekać czas do wiosny, w którym nowalijki będą zawierały w sobie nieco mniej z tablicy Mendelejewa? Sałata i rzodkiewka, choć pięknie wyglądają, pozostawiają jeszcze wiele do życzenia. Czym zastąpić nowalijki? Klasycznym mixem sałat, a chrupiącą rzodkiewkę – marchewką! Sprawdź nasz przepis!

sałatka wiosenna

Składniki (przepis na jedną porcję):

  • ulubiona sałata lub mix sałat
  • rukola
  • pół średniej wielkości ogórka
  • 6 sztuk pomidorków cherry
  • pół małej czerwonej cebuli
  • ¼ szklanki kukurydzy
  • pół papryki żółtej
  • średniej wielkości marchewka
  • 1 jajko na twardo
  • opcjonalnie: 2 średniej wielkości pieczarki
  • przyprawy: pieprz, suszona pietruszka

Przygotowanie:

Sałatę i rukolę ułóż na talerzu, warzywa umyj. Pomidorki pokrój na połówki, ogórka i marchewkę – w grubsze plastry, czerwoną cebulę – w krążki, paprykę – w półkrążki. Składniki ułóż na sałacie, dodaj kukurydzę i dwie połówki jajka. Opcjonalnie dodaj pokrojone w plastry, surowe pieczarki.

Jeśli masz ochotę na dressing, sprawdź przepisy na sosy do sałatek. Do sałatki w wersji light dodaj szczyptę pieprzu i suszonej pietruszki.

Smacznego!

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 sierpnia 2018, 08:39

Nasze propozycje