Poprzedni artykuł: Kawa i czekolada – perfekcyjne połączenie na jesień Następny artykuł: Słodki „Choping” z czekoladkami od Batidy

Przepis na sałatkę z awokado, jarmużem i quinoą

Nowości kulinarne,
,
, tagi: sałatka, sałatki, awokado
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sałatki należą do kategorii produktów Superfoods, czyli takich, które dostarczają naszemu organizmowi maksimum właściwości odżywczych. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

sałatka z jarmużem

Składniki:

  • 300 g czerwonej quinoi
  • 150 g jarmużu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 spore awokado
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki oleju rafinowanego rzepakowego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 3 rozbite ząbki czosnku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Quinoę wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Umieść w garnku i zalej wodą pół centymetra ponad powierzchnię ziaren. Zagotuj, dodaj szczyptę soli i nieco świeżo mielonego pieprzu
    i gotuj pod przykryciem przez około 12 minut, aż pojawią się kiełki – jeśli trzeba, dolej trochę wody i przedłuż gotowanie
  2. Drobno posiekaj jarmuż i przez 3 minuty gotuj na parze lub blanszuj. Jeśli trzeba – odcedź
    i wrzuć do miski, w której masz zamiar podać sałatkę.
  3. Quinoę zdejmij z ognia, przemieszaj zawartość, by ją spulchnić i skrop oliwą.
  4. Czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię z rafinowanym olejem. Dodaj wiórki kokosowe. Podsmaż, aż czosnek delikatnie się zrumieni i zdejmij z patelni. Odłóż na bok.
  5. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok.
  6. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miseczki z sokiem i wymieszaj, aby wszystkie kostki pokryły się sokiem.
  7. Pomidorki przekrój na pół.
  8. Do miski z jarmużem dodaj quinoę, awokado wraz z sokiem cytrynowym i pomidorki, następnie polej olejem tłoczonym na zimno i wymieszaj.
  9. Przed podaniem posyp czosnkiem z kokosem.

Quinoa (komosa ryżowa) jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga w zmniejszeniu nadmiernego apetytu i ograniczeniu uczucia głodu. Fitoestrogeny zawarte w komosie ograniczają utratę estrogenów z organizmu. Quinoa obfituje wnienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jest produktem bezglutenowym. Quinoa zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Magdalena Maławska, ekspertka programu Zdrowy Apetyt

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 czerwca 2017, 19:38

Nasze propozycje