Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Kawa i czekolada – perfekcyjne połączenie na jesień Następny artykuł: Słodki „Choping” z czekoladkami od Batidy

Przepis na sałatkę z awokado, jarmużem i quinoą

Nowości kulinarne,
,
, tagi: sałatka, sałatki, awokado
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sałatki należą do kategorii produktów Superfoods, czyli takich, które dostarczają naszemu organizmowi maksimum właściwości odżywczych. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

sałatka z jarmużem

Składniki:

  • 300 g czerwonej quinoi
  • 150 g jarmużu
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 spore awokado
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki oleju rafinowanego rzepakowego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 3 rozbite ząbki czosnku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Quinoę wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Umieść w garnku i zalej wodą pół centymetra ponad powierzchnię ziaren. Zagotuj, dodaj szczyptę soli i nieco świeżo mielonego pieprzu
    i gotuj pod przykryciem przez około 12 minut, aż pojawią się kiełki – jeśli trzeba, dolej trochę wody i przedłuż gotowanie
  2. Drobno posiekaj jarmuż i przez 3 minuty gotuj na parze lub blanszuj. Jeśli trzeba – odcedź
    i wrzuć do miski, w której masz zamiar podać sałatkę.
  3. Quinoę zdejmij z ognia, przemieszaj zawartość, by ją spulchnić i skrop oliwą.
  4. Czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię z rafinowanym olejem. Dodaj wiórki kokosowe. Podsmaż, aż czosnek delikatnie się zrumieni i zdejmij z patelni. Odłóż na bok.
  5. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok.
  6. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miseczki z sokiem i wymieszaj, aby wszystkie kostki pokryły się sokiem.
  7. Pomidorki przekrój na pół.
  8. Do miski z jarmużem dodaj quinoę, awokado wraz z sokiem cytrynowym i pomidorki, następnie polej olejem tłoczonym na zimno i wymieszaj.
  9. Przed podaniem posyp czosnkiem z kokosem.

Quinoa (komosa ryżowa) jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga w zmniejszeniu nadmiernego apetytu i ograniczeniu uczucia głodu. Fitoestrogeny zawarte w komosie ograniczają utratę estrogenów z organizmu. Quinoa obfituje wnienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jest produktem bezglutenowym. Quinoa zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Magdalena Maławska, ekspertka programu Zdrowy Apetyt

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Caprese w miseczkach z ciasta francuskiego


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 stycznia 2017, 08:04

Nasze propozycje