Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Kreatywne grillowanie z przyprawami Appetita Następny artykuł: Nowe cukierki-torciki od Goplany

Moda na slow cooking! Sprawdź, na czym polega!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, slow food, slow cooker, wolnowar
W pędzącym świecie, gdzie do granic możliwości staramy się minimalizować czas wykonywanych czynności, moda na slow cooking zdaje się zadziwiać. Na czym polega fenomen? Zdrowe odżywianie wygrywa z brakiem czasu. Czy slow cooking to rzeczywiście czasochłonna forma gotowania? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tej metodzie i o slow cookerze oraz wypróbuj przepis Darka Kuźniaka na danie z wolnowaru!

slow cooking

Co to jest slow cooking?

Slow cooking to technika kulinarna polegająca na przygotowywaniu potraw w wolnym procesie gotowania. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane wrzeniu, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 80 stopni Celsjusza, zachowują swój naturalny smak i właściwości odżywcze. Ta metoda gotowania jest szczególnie bliska osobom dbającym o zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie.

slow cooker

Wolnowar – co to takiego?

Elektrycznym urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy dania pełne naturalnego smaku i bogate w właściwości odżywcze, jest slow cooker, czyli wolnowar. Od gotowania w tradycyjnym garnku różni się tym, że dania przygotowywane są w ceramicznej misie. Czas gotowania jest dość długi, bo w zależności od przepisu może wynosić nawet ponad 10 godzin, jednak takie przyrządzanie potraw jest całkowicie bezpieczne – bez problemu możemy zostawić włączone urządzenie w domu i wrócić z pracy wprost na gorący obiad. Danie na pewno się nie przypali i nie ma potrzeby kontrolowania go podczas gotowania.

potrawka z kurczaka

Co można przygotować w wolnowarze?

Praktycznie wszystko! Począwszy od przystawek, poprzez dania główne, aż po desery – zupy, potrawki, gulasze, bigos, duszone mięso, a nawet faszerowane warzywa. Przygotowywanie potraw w wolnowarze z powodzeniem może zastąpić tradycyjne metody gotowania, jak pieczenie czy smażenie.

Slow cooker, czyli sprzymierzeniec odchudzania

Dlaczego dania z wolnowaru są zdrowe i dietetyczne? Przede wszystkim dlatego, że zachowują więcej wartości odżywczych niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Ponadto duszone dania, bez dodatku tłuszczu, zawierają znacznie mniej kalorii niż ich smażone odpowiedniki.  

Przepis Darka Kuźniaka na zupę krem z groszku

Wypróbuj autorski przepis Darka Kuźniaka, Top Chefa i ambasadora marki Crock-Pot na zupę krem z groszku z wykorzystaniem wolnowaru.

zupa krem z groszku

Składniki:

  • Groszek zielony (może być również mrożony) 0,5 kg.
  • Cebula 1 szt.
  • Oliwa 50ml
  • Bulion warzywny 0,5 l
  • Śmietana 20% 200ml
  • Mięta świeża 4 gałązki
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Sól szczypta
  • Pieprz szczypta

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na patelni, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem. Kolejno dodaj natkę pietruszki (siekaną) i śmietanę. Ustaw na poziomie LOW na 90 min. Dodaj listki mięty i zblenduj. Całość przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem.

Korzystacie z wolnowaru? :)

Zdjęcia: Fotolia, Crock-Pot


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po chińsku

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 15:23