Poprzedni artykuł: Kreatywne grillowanie z przyprawami Appetita Następny artykuł: Nowe cukierki-torciki od Goplany

Moda na slow cooking! Sprawdź, na czym polega!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, slow food, slow cooker, wolnowar
W pędzącym świecie, gdzie do granic możliwości staramy się minimalizować czas wykonywanych czynności, moda na slow cooking zdaje się zadziwiać. Na czym polega fenomen? Zdrowe odżywianie wygrywa z brakiem czasu. Czy slow cooking to rzeczywiście czasochłonna forma gotowania? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o tej metodzie i o slow cookerze oraz wypróbuj przepis Darka Kuźniaka na danie z wolnowaru!

slow cooking

Co to jest slow cooking?

Slow cooking to technika kulinarna polegająca na przygotowywaniu potraw w wolnym procesie gotowania. Dzięki temu, że składniki nie są poddawane wrzeniu, a przygotowywane w temperaturze często niższej niż 80 stopni Celsjusza, zachowują swój naturalny smak i właściwości odżywcze. Ta metoda gotowania jest szczególnie bliska osobom dbającym o zdrowy tryb życia i prawidłowe odżywianie.

slow cooker

Wolnowar – co to takiego?

Elektrycznym urządzeniem, dzięki któremu przygotujemy dania pełne naturalnego smaku i bogate w właściwości odżywcze, jest slow cooker, czyli wolnowar. Od gotowania w tradycyjnym garnku różni się tym, że dania przygotowywane są w ceramicznej misie. Czas gotowania jest dość długi, bo w zależności od przepisu może wynosić nawet ponad 10 godzin, jednak takie przyrządzanie potraw jest całkowicie bezpieczne – bez problemu możemy zostawić włączone urządzenie w domu i wrócić z pracy wprost na gorący obiad. Danie na pewno się nie przypali i nie ma potrzeby kontrolowania go podczas gotowania.

potrawka z kurczaka

Co można przygotować w wolnowarze?

Praktycznie wszystko! Począwszy od przystawek, poprzez dania główne, aż po desery – zupy, potrawki, gulasze, bigos, duszone mięso, a nawet faszerowane warzywa. Przygotowywanie potraw w wolnowarze z powodzeniem może zastąpić tradycyjne metody gotowania, jak pieczenie czy smażenie.

Slow cooker, czyli sprzymierzeniec odchudzania

Dlaczego dania z wolnowaru są zdrowe i dietetyczne? Przede wszystkim dlatego, że zachowują więcej wartości odżywczych niż w przypadku tradycyjnego gotowania. Ponadto duszone dania, bez dodatku tłuszczu, zawierają znacznie mniej kalorii niż ich smażone odpowiedniki.  

Przepis Darka Kuźniaka na zupę krem z groszku

Wypróbuj autorski przepis Darka Kuźniaka, Top Chefa i ambasadora marki Crock-Pot na zupę krem z groszku z wykorzystaniem wolnowaru.

zupa krem z groszku

Składniki:

  • Groszek zielony (może być również mrożony) 0,5 kg.
  • Cebula 1 szt.
  • Oliwa 50ml
  • Bulion warzywny 0,5 l
  • Śmietana 20% 200ml
  • Mięta świeża 4 gałązki
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Sól szczypta
  • Pieprz szczypta

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na patelni, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem. Kolejno dodaj natkę pietruszki (siekaną) i śmietanę. Ustaw na poziomie LOW na 90 min. Dodaj listki mięty i zblenduj. Całość przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem.

Korzystacie z wolnowaru? :)

Zdjęcia: Fotolia, Crock-Pot

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 sierpnia 2018, 17:38

Nasze propozycje