Poprzedni artykuł: Przepis na detoks: zielony koktajl owocowo-warzywny Następny artykuł: Sezon czas zacząć: szparagi z sosem tatarskim

Sola z pastą z czarnych oliwek i bazylią

To pyszne danie zabierze Was w niezapomnianą podróż po smakach Chorwacji. Wypróbujcie przepis na solę z pastą z czarnych oliwek i bazylią! Przepis pochodzi z książki „Kulinarne podróże po Chorwacji”.

ryba sola

Składniki:

  • 800 g soli
  • 800 g pomidorów całych bez skórki (2 puszki), np. Podravka
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka wegety
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na pastę z oliwek:

  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 filety z sardeli
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać i razem z cukrem podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory oraz wegetę. Całość dusić około 15 minut. Przygotować pastę z oliwek: oliwki zmiksować na pastę, dodać sardele, połowę pęczka bazylii, oliwę z oliwek i pieprz. Ryby sprawić, zdjąć skórę, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i krótko podsmażyć na rozgrzanej oliwie (około 3 minut z każdej strony). Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić sos pomidorowy, ułożyć ryby, posmarować je pastą z oliwek i piec w piekarniku w temperaturze 200°C, około 15 minut. Na podgrzanych talerzach ułożyć upieczoną rybę w sosie pomidorowym posypaną startym parmezanem i posiekaną bazylią. Podawać z ugotowanym ryżem.

Wskazówka:

Solę można zastąpić inną rybą o białym mięsie.

Smacznego!

książka kucharska
zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 listopada 2018, 15:42

Zobacz także

Nasze propozycje