Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Przepis na detoks: zielony koktajl owocowo-warzywny Następny artykuł: Sezon czas zacząć: szparagi z sosem tatarskim

Sola z pastą z czarnych oliwek i bazylią

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, książki kucharskie, oliwki, kuchnia chorwacka
To pyszne danie zabierze Was w niezapomnianą podróż po smakach Chorwacji. Wypróbujcie przepis na solę z pastą z czarnych oliwek i bazylią! Przepis pochodzi z książki „Kulinarne podróże po Chorwacji”.

ryba sola

Składniki:

  • 800 g soli
  • 800 g pomidorów całych bez skórki (2 puszki), np. Podravka
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka wegety
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na pastę z oliwek:

  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 filety z sardeli
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać i razem z cukrem podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory oraz wegetę. Całość dusić około 15 minut. Przygotować pastę z oliwek: oliwki zmiksować na pastę, dodać sardele, połowę pęczka bazylii, oliwę z oliwek i pieprz. Ryby sprawić, zdjąć skórę, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i krótko podsmażyć na rozgrzanej oliwie (około 3 minut z każdej strony). Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić sos pomidorowy, ułożyć ryby, posmarować je pastą z oliwek i piec w piekarniku w temperaturze 200°C, około 15 minut. Na podgrzanych talerzach ułożyć upieczoną rybę w sosie pomidorowym posypaną startym parmezanem i posiekaną bazylią. Podawać z ugotowanym ryżem.

Wskazówka:

Solę można zastąpić inną rybą o białym mięsie.

Smacznego!

książka kucharska
zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa pieczarkowa


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 lutego 2017, 01:59

Nasze propozycje