Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Już niebawem Dzień Matki... Następny artykuł: Przepis na Fale Dunaju

Owocowe orzeźwienie

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przepis, owoce, orzeźwienie, lato, napoje
Wraz z czerwcem przychodzi lato, a z latem słońce i chyba nikt nie potrafi się oprzeć zimnym orzeźwiającym napojom i deserom. Cała gama barw kusi nas w przepysznych ponczach, sorbetach czy kruszonach.

Cały rok czekamy na świeże owoce z naszych rodzimych sadów i poza wspaniałymi wypiekami warto odbiec z utartej ścieżki i sporządzić kuszące napoje z dodatkiem (lub bez) alkoholu. Kuszą nas one swoimi bąbelkami i przynoszą lekkie orzeźwienie w upalne dni. Napoje na bazie owoców świetnie nadają się na przyjęcia np. te w ogrodzie. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć często czasochłonne.  A to ze względu na czas oczekiwania, jaki musimy poświęcić np. sorbetom, aż osiągną właściwą konsystencję. Warto jednak czekać, bo efekty będą satysfakcjonujące.

Podstawowymi składnikami każdego ponczu, kruszonu czy sorbetu są świeże owoce, cukier, woda mineralna oraz dodatek alkoholu. Dla osób dbających o linię miłą wiadomością jest to, iż takie zimne napoje mają mniej kalorii niż klasyczne desery lodowe, a chłodzą tak samo albo jeszcze bardziej!

Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek.

Poncze i kruszony zwykło się podawać w szklanych wazach oraz szklaneczkach do drinków z uszkiem, lub bez. Ze specjalnej szklanej wazy nalewa się kruszon lub poncz za pomocą szklanej łyżki, lecz możemy ten zestaw zastąpić dzbankiem do kompotu. Poncze można podawać zarówno schłodzone jak i na gorąco. Kruszony zaś, najlepsze są z kawałkami lodu, dobrze schłodzone. Koniecznym dodatkiem jest to alkohol, wino i/lub rum.

Zapraszamy do przygotowania pysznego ponczu truskawkowego i sorbetu z gruszek!

poncz

Poncz truskawkowy

50 dag truskawek

3 łyżki cukru

sok z połówki cytryny

500 ml wody mineralnej

150 ml złotego rumu

pół butelki czerwonego wina półwytrawnego

pół butelki wina musującego białego

25 ml wiśniówki

Połowę truskawek obieramy, myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do 500 ml wody mineralnej, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Przecedzamy sok i studzimy go w lodówce. Pozostałe truskawki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, wkładamy do wazy na poncz. Zalewamy je przestudzonym sokiem z truskawek, dodajemy sok z cytryny, rum, czerwone wino i schładzamy w lodówce. Przed podaniem wlewamy schłodzone wino musujące i wiśniówkę. Mieszamy i rozlewamy do szklaneczek.

sorbet gruszkowy

Sorbet z gruszek

3 limonki

3 gruszki

2 łyżki miodu, płynnego

1 białko jaja

100 ml soku jabłkowo - miętowego

40 ml likieru kokosowego

Limonki sparzamy wrzątkiem i wyciskamy nich sok. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do miksera lub blendera i miksujemy na gładka masę. Dodajemy miód, sok i likier. Miksujemy. Białko ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z musem gruszkowym. Wykładamy mus do plastikowej formy, średniej wielkości i mrozimy przez 3-4 godziny, mieszając co 30 minut, aby nie powstały kryształki lodu. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki, nakładamy sorbet gorącą łyżką do miseczek lub pucharków, ozdabiamy plasterkiem limonki i miętą.

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka świąteczna z ziemniakami, brokułami i łososiem


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2017, 13:14

Nasze propozycje