Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 7 sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia Następny artykuł: 6 gadżetów, które ułatwią Ci eksperymentowanie w kuchni

6 trików, jak uratować pozornie nieudaną potrawę

Nowości kulinarne,
,
, tagi: kulinaria, kuchnia, sztuczki
Kuchnia to Twój żywioł, a każde niepowodzenie traktujesz jak wyzwanie? My też! Sprawdź skuteczne sposoby jak zmienić kulinarną katastrofę w idealne danie! Przygotowałyśmy 6 trików, które z pewnością ułatwią Wam to zadanie!

kobieta w kuchni

Przebita śmietana

Przygotowujesz tort na urodziny dziecka? Zbyt długo ubijałaś śmietankę i musisz zacząć od nowa? Nic bardziej mylnego! Mamy bardzo łatwy sposób jak ją uratować!

Jeżeli Twoja śmietana nie przypomina jeszcze wyglądem masła, wystarczy jedynie zimna, słodka śmietanka 30%, by uratować tę kulinarną katastrofę. Dodając łyżeczka po łyżeczce, delikatnie wymieszaj z pozostałą masą do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe!

O mój majonezie, nie rozwarstwiaj się!

Nie ma nic lepszego niż domowy majonez, przygotowany z wiejskich jaj prosto od szczęśliwych kur. Rozwarstwiona, lekko grudkowata konsystencja zabija całą przyjemność? Pokażemy Ci, jak uniknąć tego problemu!

Przygotuj świeże żółtko jaja i delikatnie ubij je, stopniowo dolewając olej. Żółtko nada gładkości oraz zwiąże całą masę, tworząc delikatną emulsję.

Dość „kleiku”, czas na perfekcyjną sypkość ryżu

Idealnie pikantne, domowe curry, które świetnie komponuje się z delikatnym w smaku ryżem… a Twoim problemem znów są sklejone ziarna?

Przełóż ryż do sitka i przelej go lodowatą wodą, delikatnie oddzielając od siebie ziarenka. W ten sposób uzyskasz odpowiednią sypkość ryżu.

Jeśli wątróbkę przed smażeniem posypiesz cukrem, wymieszasz i odstawisz na chwilę, potem w mąkę i na rozgrzany olej, to po usmażeniu będzie delikatniejsza w smaku - nie będzie słodka! Potem oczywiście posolić.

naila

Idealnie gładkie sosy

Nie wyobrażasz sobie pysznej pieczeni bez aromatycznego, gęstego sosu? Zbite grudki znów zaprzątają Ci głowę? Spróbuj tego!

Wlej ulubiony sos pieczeniowy do blendera i zmiksuj do pożądanej, gładkiej konsystencji. Kolejnym, skutecznym sposobem jest przesianie grudek przez sitko, co pozwoli także cieszyć się idealną konsystencją.

Jak uratować zbyt pikantne danie?

"Kochanie, pali, piecze… wody!" Czyżbyś słyszała te słowa co jakiś czas? Twoje danie jest piekielnie ostre? Pomożemy Ci!

Odrobina śmietanki, mleka lub innego produktu mlecznego zredukuje intensywność potrawy. Do dań azjatyckich idealnie sprawdzi się tahini lub masło orzechowe. Tłuszcz w nich zawarty skutecznie złagodzi ostrość.

Babka znów się zasiedziała

Dwoisz się i troisz, a te babki uparte jak zawsze? Z ledwością wyjmujesz swoje wypieki z formy w obawie, że druga połowa pozostanie w środku? Mamy na to sposób!

Schłodzoną babkę drożdżową lub piaskową, która utknęła w formie, wstaw na parę minut do ciepłego piekarnika. Po wyjęciu, zanurz spód w ciepłej wodzie. To skuteczny sposób, aby każda babka prezentowała się pięknie, bez konieczności maskowania jej niedoskonałości. 

Znacie jakieś sztuczki w kuchni, które zapobiegają katastrofom kulinarnym? :)

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ryżowym makaronem


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 stycznia 2017, 02:46

Nasze propozycje