Poprzedni artykuł: Lecz przeziębienie w kuchni! Następny artykuł: Nowy owocowy smak natury - Almette z Morelą i Wanilią

Hit na śniadanie: tosty Croque Madame

Szukasz pomysłu na ciepłe i sycące śniadanie? Przedstawiamy nasz ulubiony przepis na śniadanie warte grzechu - pyszne zapiekanki Croque Madame!
przepis na tosty

Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek nasz organizm domaga się solidnego, ciepłego śniadania. Jedną z najpyszniejszych i zarazem najbardziej sycących propozycji śniadaniowych jest kanapka Croque Madame. Co to takiego? To pyszna zapiekanka z jajkiem sadzonym. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa "croquer" oznaczającego chrupanie. A skoro istnieje Chrupiąca Pani – to i Pan – męska wersja śniadania jest jednak nieco inna – zamiast jajka sadzonego, pieczywo obtoczone jest w jajku i usmażone na patelni na złoty kolor.

Jak przygotować Croque Madame?

Na kromce chleba posmarowanej masłem (od dwóch stron) układamy ser żółty i plasterek szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba (też posmarowaną masłem od dwóch stron). Całość podgrzewamy w piekarniku korzystając z opcji "grill".

Kiedy ser nieco się rozpuści, kanapkę obkładamy serem żółtym po jednej i po drugiej stronie. Jeszcze chwilę grillujemy z dwóch stron. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni przygotowujemy jajko sadzone. Na gotowej zapiekance kładziemy jajko. Całość polewamy beszamelem (zobacz przepis na sos beszamelowy) i gotowe!

Oczywiście wszelkie modyfikacje tej kanapki są dozwolone – możesz dodać warzywa, przyprawy, a zrezygnować z plasterków sera żółtego na zewnątrz zapiekanki.

Możesz również posmarować kanapkę beszamelem i dopiero wówczas ją zapiec – dzięki temu jej smak będzie bardziej "charakterny" :) 

Macie swoje sprawdzone przepisy na Croque Madame? Podzielcie się z nami! :)

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 maja 2018, 16:57

Nasze propozycje