Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Lecz przeziębienie w kuchni! Następny artykuł: Nowy owocowy smak natury - Almette z Morelą i Wanilią

Hit na śniadanie: tosty Croque Madame

Szukasz pomysłu na ciepłe i sycące śniadanie? Przedstawiamy nasz ulubiony przepis na śniadanie warte grzechu - pyszne zapiekanki Croque Madame!
przepis na tosty

Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek nasz organizm domaga się solidnego, ciepłego śniadania. Jedną z najpyszniejszych i zarazem najbardziej sycących propozycji śniadaniowych jest kanapka Croque Madame. Co to takiego? To pyszna zapiekanka z jajkiem sadzonym. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa "croquer" oznaczającego chrupanie. A skoro istnieje Chrupiąca Pani – to i Pan – męska wersja śniadania jest jednak nieco inna – zamiast jajka sadzonego, pieczywo obtoczone jest w jajku i usmażone na patelni na złoty kolor.

Jak przygotować Croque Madame?

Na kromce chleba posmarowanej masłem (od dwóch stron) układamy ser żółty i plasterek szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba (też posmarowaną masłem od dwóch stron). Całość podgrzewamy w piekarniku korzystając z opcji "grill".

Kiedy ser nieco się rozpuści, kanapkę obkładamy serem żółtym po jednej i po drugiej stronie. Jeszcze chwilę grillujemy z dwóch stron. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni przygotowujemy jajko sadzone. Na gotowej zapiekance kładziemy jajko. Całość polewamy beszamelem (zobacz przepis na sos beszamelowy) i gotowe!

Oczywiście wszelkie modyfikacje tej kanapki są dozwolone – możesz dodać warzywa, przyprawy, a zrezygnować z plasterków sera żółtego na zewnątrz zapiekanki.

Możesz również posmarować kanapkę beszamelem i dopiero wówczas ją zapiec – dzięki temu jej smak będzie bardziej "charakterny" :) 

Macie swoje sprawdzone przepisy na Croque Madame? Podzielcie się z nami! :)

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

3 grudnia 2016, 16:43