Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Wedel na walentynki - spraw ukochanej osobie słodki prezent Następny artykuł: Wedel Maxi Smak - rewolucja w czekoladach nadziewanych

Makaron – symbol włoskiej kuchni

Uwielbiasz włoską kuchnię, ale obawiasz się, że jest zbyt kaloryczna? Zastanawiasz się, jak dobrze ugotować makaron? Poznaj wszystkie tajemnice makaronu.

makaron

Jak ugotować makaron

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, bez dodatku oliwy!, w zależności od rodzaju makaronu – około 7-8 minut. Zasada jest taka, że na 500g makaronu należy przygotować 4,5 litra wody osolonej 2 łyżkami soli (albo jedną jeśli składniki sosu będą naturalnie słone – anchois czy kapary). Najzdrowiej jest gotować makaron o minutę krócej niż podano na opakowaniu – wówczas otrzymamy makaron al dente, który ma niższy wskaźnik glikemiczny, więc na dłużej zapewnia uczucie sytości. Makaron al dente można poznać po tym, że „stawia lekki opór” zębom. Makaronu nie gotujemy pod przykrywką i mieszamy go przynajmniej co dwie minuty.

Wartości odżywcze makaronu

Makaron jest źródłem węglowodanów, ale jeśli jest umiejętnie gotowany (al dente), łączony ze zdrowymi i niskokalorycznymi dodatkami oraz spożywany w rozsądnych ilościach, to na pewno nie wpłynie negatywnie na naszą figurę. Makaron jest bogaty w składniki odżywcze, zawiera m.in.: potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, mangan, witaminę B1 i B3. Osoby szczególnie dbające o linię mogą spróbować makaronu z mąki razowej, który jednocześnie jest doskonałym źródłem błonnika. Dobrym (i zdrowym!) wyborem jest przygotowywanie klasycznego sosu pomidorowego – składającego się z cebuli, ziół, czosnku, świeżych pomidorów i odrobiny oliwy z oliwek.

makaron

Rodzaje makaronu

Istnieje ponad 600 różnych rodzajów makaronów i każdy typ ma swój dedykowany sos. Farfalline (kokardki) i ditalini (krótkie rurki) najbardziej pasują do zup. Linguine (jak do spaghetti – ale płaskie) podajemy z owocami morza, a farfalle (kokardki), tagliatelle (wstążki) i fettuccine (węższe wstążki) najczęściej łączymy z sosami na bazie pomidorów. Sosy śmietanowe najlepiej komponują się z makaronem żłobkowanym, do którego przylegają – jak penne rigate i fusilli (świderki).

Wypróbuj przepisy Wizażanek na przepyszną zapiekankę, sałatkę i makaron z kurczakiem i szpinakiem:

Jakie dania z makaronem lubicie najbardziej? :)

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

8 grudnia 2016, 03:05