Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Cold Brew - kawa parzona na zimno hitem lata 2015! Następny artykuł: 6 trików, jak uratować pozornie nieudaną potrawę

7 sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia

Nowości kulinarne,
,
, tagi: pomysły na śniadanie, pomysły, pomysły na obiad, porady
Kolejny obiad, a Ty nie wiesz co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka lub makaronu z poprzedniego dnia? Nie chcesz marnować jedzenia, a jednocześnie uniknąć nudy w kuchni? Zaoszczędź swoje pieniądze i czas! Sprawdź 7 sposobów jak kreatywnie wykorzystać resztki posiłków!

Kluczem do smacznego i zróżnicowanego posiłku każdego dnia jest umiejętne wykorzystanie tego, co mamy pod ręką. Gęste zupy, sycące omlety, czy też oryginalne przystawki to tylko niektóre z przykładów na coś pysznego. Już dziś odważ się na eksperymenty w kuchni, zyskując ciekawe połączenia smaków!

kobieta w czapce kucharskiej

Coś na ząb, czyli nowe oblicze przystawek

Goście pukają do drzwi? Lodówka prawie pusta, a Ty masz 15 minut, by zaserwować coś lekkiego i pysznego? Ogórkowe talarki z odrobiną majonezu, tuńczykiem lub łososiem, które zostały z wczorajszej sałatki zapewnią Ci idealną przystawkę!

Stir-fry z użyciem gotowanego mięsa z rosołu

Jeżeli jesteś fanem dań rodem z Dalekiego Wschodu, wykorzystaj wcześniej ugotowane mięso, które pozostało z aromatycznego rosołu! Dodając pokrojone marchewki, pora oraz sezonowy groszek cukrowy, uzyskasz lekkie, oryginalne danie. Aby podkręcić smak Twojego stir-fry, skrop je odrobiną soku z limonki, użyj świeżo startego imbiru lub chili.

Jak zostają nam tłuczone ziemniaki, to najczęściej podsmażamy je na złoto na łyżce masła, tak żeby powstała chrupiąca skórka. Do tego można uzmażyć jajko czy kotlet, ale ja uwielbiam same takie ziemniaki. Mięso z kurczaka z rosołu można dodać do pizzy. :)

Lalik

Jak u mamy, czyli domowe zupy

Nie wyobrażasz sobie dnia bez miseczki pożywnej, a zarazem lekkostrawnej zupy? Ugotowane na parze brokuły czy też kalafiory z poprzedniego dnia świetnie sprawdzą się w gęstych zupach-krem, idealnie komponując się w codziennym menu. Doprawiając je odrobiną oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz podprażonymi płatkami migdałów, zyskamy głęboki, orzechowy smak.

Coś więcej niż tylko kolejny omlet

Smażone, na miękko, w koszulce… to tylko niektóre z możliwości, jakich dostarcza nam często niedoceniane jajko.

Nie wiesz, co zrobić ze startym serem, który został po przygotowaniu wczorajszej domowej pizzy? Nie masz pomysłu, jak wykorzystać pomidorki koktajlowe z porannej sałatki? Przygotuj frittatę! Ten sycący omlet w stylu słonecznej Hiszpanii idealnie sprawdzi się w połączeniu z pomidorkami, serem oraz świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano.

fritatta

Pasta kanapkowa „z niczego”

Zastanawiasz się, co przygotować z białego sera wykorzystanego wcześniej jako nadzienie do naleśników ze szpinakiem? Nie masz pomysłu, jak użyć szprotek z poprzedniej kolacji? To proste!

Wystarczy blender, odrobina ziół, a w połączeniu tych wszystkich składników uzyskasz wyrazistą, a zarazem delikatną pastę kanapkową. Skrapiając oliwą, ozdabiając listkami pietruszki, zachwycisz smakiem wszystkich domowników.

Hawajska, Wiejska, a może Marinara? – domowa pizza od ręki

Zbliża się pora kolacji, a jedyne, czego pragniesz, to chrupiąca, pachnąca pizza? Portfel świeci pustkami, a rodzina wspomina o niej ze smakiem i nadzieją? Nic straconego! Odrobina fasolki, kukurydzy czy pomidorków z puszki w połączeniu z pokrojoną w kostkę wędliną z poprzedniego dnia fantastycznie sprawdzi się w domowej pizzy.

Wariacje smakowe z użyciem pieczonego mięsa

Delikatne mięsne kąski, które zostały z Twojego wieczornego posiłku, będą idealnym nadzieniem do pieczonych ziemniaków w mundurkach. W połączeniu z odrobiną własnoręcznie przygotowanego sosu czosnkowego i kolendry stanowią idealną propozycję na wykwintną kolację we dwoje.

Jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie resztek jedzenia? 

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa cebulowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

5 grudnia 2016, 13:36