Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Wielkanocne ciasta z bakaliami Siesta Następny artykuł: BA! 5 ziaren z miodem – energia prosto z natury!

Zrób to sama: masło orzechowe

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, orzechy, przepis, masło orzechowe, orzeszki ziemne
Masło orzechowe to popularny przysmak kuchni amerykańskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Masła dostępne w supermarketach zawierają średnio około 65% orzeszków ziemnych w składzie, reszta to tłuszcz palmowy i substancje poprawiające smak. Sprawdź, jak zrobić domowe masło orzechowe ze 100% orzeszków!
domowe masło orzechowe

Lista składników do przygotowania domowego masła orzechowego jest bardzo krótka.

Składniki:

  • orzeszki ziemne 500g
  • opcjonalnie sól

Dzięki temu, że masło orzechowe przygotujemy samodzielnie, mamy pewność, że znajduje się w nim 100% orzeszków bez żadnych polepszaczy smaku, a także mamy kontrolę nad ilością dodanej do niego soli.

Przygotowanie:

Jeśli wybierzesz prażone orzeszki ziemne, możesz od razu wrzucić je do malaksera. Polecam jednak orzeszki w łupinkach – są świeże, a podprażone na patelni nabierają cudownego aromatu i złocistego koloru.

Obrane orzeszki praż na patelni przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Po wystygnięciu, orzeszki wsyp do malaksera i ustaw jego obroty na najwyższą wartość. Miksuj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Początkowo orzeszki rozdrobnią się na mniejsze kawałki, ale z czasem zawarty w nich tłuszcz sprawi, że uzyskają jednolitą konsystencję.

kanapki z masłem orzechowym

Masło orzechowe obłędnie smakuje w towarzystwie banana.

UWAGA! Jeśli chcesz przygotować masło orzechowe crunchy, z chrupiącymi kawałeczkami orzeszków, odłóż część z nich po uprażeniu. Pod koniec przygotowywania masła będziesz mogła dorzucić je i miksować przez chwilkę tak, aby nie rozdrobniły się za bardzo.

Domowe masło orzechowe należy przechowywać w lodówce.

Smacznego!

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: domowe lody


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 stycznia 2017, 14:30

Nasze propozycje