Poprzedni artykuł: 5 super prostych przepisów na smaczny i tani obiad Następny artykuł: TOP 10 najzdrowszych warzyw

Przepis na muffinki owsiane – idealne na zdrowy lunch w pracy

Kuchnia,
,
, tagi: muffinki owsiane, muffinki owsiane przepis
W pracy spędzamy połowę dnia – nie sposób przetrwać tylu godzin bez żadnego posiłku. Nie zawsze mamy czas na spokojny lunch konsumowany przy stole, często więc, zamiast zadbać o pełnowartościową przekąskę, w biegu sięgamy po czekoladowe batoniki z automatu lub fast-foody.

Jeśli znudziły Ci się kanapki lub sałatki, które po kilku godzinach od przyrządzenia nie wyglądają już tak zachęcająco, jak na początku, a nie chcesz, by lunche spożywane w pracy rujnowały Twoje zdrowie i figurę, wypróbuj nasz przepis na zdrowe muffinki. Nie zawierają dodatku cukru i składają się z samych zdrowych produktów. A przy okazji są naprawdę pyszne! Taka przekąska z pewnością dostarczy Ci energii do efektywnego działania oraz uczyni Twój dzień spędzony w pracy przyjemniejszym.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zdrowiu i prawidłowym odżywianiu się śmiało możemy skierować Was na stronę dietetyka, Artura Topolskiego: http://arturtopolski.pl/

W skład babeczek wchodzą banany, które zawierają sporą ilość magnezu. Dzięki temu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Pomagają również odkwasić organizm oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Znajduje się w nich także tryptofan, podczas rozkładu którego wytwarzana jest serotonina, czyli hormon odpowiedzialny za pozytywny nastrój i dobre samopoczucie.

Z kolei płatki owsiane stanowią bogate źródło błonnika, dzięki czemu dostarczają nam energii i przeciwdziałają zmęczeniu, nie szkodząc jednocześnie naszej sylwetce. Zapewniają uczucie sytości na długo i stabilizują poziom cukru we krwi, zapobiegając napadom głodu.  Ich systematyczne spożywanie pomaga również w pozbyciu się takich dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga.

Więcej informacji na temat zaparć znajdziecie TUTAJ, a na temat zgagi - TUTAJ 

Owsiane muffinki z bananami

Składniki:

- szklanka płatków owsianych,

- 2 banany,

- 1 jogurt naturalny,

- 2 białka jajek,

- opcjonalnie: 1-2 łyżki otrąb.

Białka zblendować z 1½  banana i jogurtem. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi (oraz otrębami). Masę przełożyć do silikonowych foremek, a na wierzchu każdej babeczki położyć plasterek banana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 20-25 minut.

Smacznego! :)

Zobacz także: Muffinki owsiane z miodem

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 października 2018, 13:23

Nasze propozycje