Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 5 super prostych przepisów na smaczny i tani obiad Następny artykuł: TOP 10 najzdrowszych warzyw

Przepis na muffinki owsiane – idealne na zdrowy lunch w pracy

Kuchnia,
,
, tagi: muffinki owsiane, muffinki owsiane przepis
W pracy spędzamy połowę dnia – nie sposób przetrwać tylu godzin bez żadnego posiłku. Nie zawsze mamy czas na spokojny lunch konsumowany przy stole, często więc, zamiast zadbać o pełnowartościową przekąskę, w biegu sięgamy po czekoladowe batoniki z automatu lub fast-foody.

Jeśli znudziły Ci się kanapki lub sałatki, które po kilku godzinach od przyrządzenia nie wyglądają już tak zachęcająco, jak na początku, a nie chcesz, by lunche spożywane w pracy rujnowały Twoje zdrowie i figurę, wypróbuj nasz przepis na zdrowe muffinki. Nie zawierają dodatku cukru i składają się z samych zdrowych produktów. A przy okazji są naprawdę pyszne! Taka przekąska z pewnością dostarczy Ci energii do efektywnego działania oraz uczyni Twój dzień spędzony w pracy przyjemniejszym.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o zdrowiu i prawidłowym odżywianiu się śmiało możemy skierować Was na stronę dietetyka, Artura Topolskiego: http://arturtopolski.pl/

W skład babeczek wchodzą banany, które zawierają sporą ilość magnezu. Dzięki temu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Pomagają również odkwasić organizm oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Znajduje się w nich także tryptofan, podczas rozkładu którego wytwarzana jest serotonina, czyli hormon odpowiedzialny za pozytywny nastrój i dobre samopoczucie.

Z kolei płatki owsiane stanowią bogate źródło błonnika, dzięki czemu dostarczają nam energii i przeciwdziałają zmęczeniu, nie szkodząc jednocześnie naszej sylwetce. Zapewniają uczucie sytości na długo i stabilizują poziom cukru we krwi, zapobiegając napadom głodu.  Ich systematyczne spożywanie pomaga również w pozbyciu się takich dolegliwości jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga.

Więcej informacji na temat zaparć znajdziecie TUTAJ, a na temat zgagi - TUTAJ 

Owsiane muffinki z bananami

Składniki:

- szklanka płatków owsianych,

- 2 banany,

- 1 jogurt naturalny,

- 2 białka jajek,

- opcjonalnie: 1-2 łyżki otrąb.

Białka zblendować z 1½  banana i jogurtem. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi (oraz otrębami). Masę przełożyć do silikonowych foremek, a na wierzchu każdej babeczki położyć plasterek banana. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 20-25 minut.

Smacznego! :)

Zobacz także: Muffinki owsiane z miodem

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 stycznia 2017, 20:42

Nasze propozycje