Wróć do spisu Nowości kulinarne

Sosy do sałatek

Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Sosy do sałatek

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty.

Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona.

Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem.

Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut.

Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą.

Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki).

Dodatek niezastąpiony – zioła

W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek zmienia cały smak potrawy. Podpowiadamy, jak stosować niektóre z popularnych ziół.

Bazylia nadaje się do wszystkich dań, których podstawę stanowią pomidory i papryka.
Kolendra – najczęściej jest dodawana do sałatek z produktów duszonych lub smażonych, które są samodzielną przystawką, np. z bakłażanów.
Koperek – pasuje do większości surówek i sałatek, poza tymi doprawianymi w stylu kuchni wschodniej, np. z kuskusu, w skład których wchodzą oliwki lub kapary. Nie nadaje się też do sałatek słodkich.
Melisa – do surówek przyprawianych na słodko, z dodatkiem owoców i bakalii, np. z marchwi, szparagów czy ananasa.
Mięta – do sałatek podawanych z białym, pieczonym mięsem.
Natka pietruszki – do większości sałatek i wszystkich surówek; zastąpić nią można melisę.
Oregano – do pomidorów, papryki, cebuli.
Szczypiorek – do surówek i sałatek z rzodkiewek, rzepy, ogórków (nie kiszonych), w których skład wchodzą jaja na twardo, a także do sosu jogurtowego.
Tymianek – do surówek z porów i sałatek z pieczonej papryki.

Komentarze

  • redakcja, 2012-09-11 09:47
    redakcja
    Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy czytaj więcej
    Zgłoś
Najnowsze artykuły
Ostatnio dodane nowości

Konkursy i testywięcej »

Wydarzenia i Promocjewięcej »


Zamknij

Przeczytaj koniecznie!

Pastelowe paznokcie na lato!

Pastelowe paznokcie na lato!

Zobacz najmodniejszy pastelowy manicure na lato!