Wróć do spisu Nowości kulinarne

Na wielkanocnym stole

Nigdzie chyba Wielkanoc nie ma tak bogatej tradycji kulinarnej jak u nas. Jesteśmy do niej bardzo przywiązani i dokładamy wielu starań, aby zwłaszcza śniadanie w wielkanocną niedzielę, niczym tej tradycji nie uchybiało.
Na wielkanocnym stole

Już od samego rana kuszą nas przystawki z jaj, sałatki, mięsa i wędliny, baby i mazurki. Wszystko pięknie udekorowane, po to by uczcić te święta.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj, sałatek, wędlin, mięs na zimno i na ciepło, żurku, a także babek, mazurków i serników. W te święta nie podaje się ryb. Dziś to się zmienia, ale przez wieki ryby były głównym pożywieniem podczas poprzedzającego święta Wielkiej Nocy postu. Nasza Wielkanoc to święto mięsa. W niedzielę najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Tradycyjnie zaczyna się od potraw z jaj. Dzielimy się nimi, składając sobie życzenia. Podobno im więcej potraw z jaj przygotujemy, tym lepiej będzie się nam wiodło. Na naszym stole pojawia się również dużo mięs i wędlin: szynka i kiełbasa, przede wszystkim biała przygotowana na wiele sposobów, pasztety. Po przystawkach podajemy żurek, oczywiście z jajami na twardo i ziemniakami, oraz pieczoną białą kiełbasą często z różnymi dodatkami. Niezastąpione są babki, mazurki i serniki – to one kończą uroczyste śniadanie.

Komentarze

  • redakcja, 2012-09-11 09:48
    redakcja
    Nigdzie chyba Wielkanoc nie ma tak bogatej tradycji kulinarnej jak u nas. Jesteśmy do niej bardzo przywiązani i dokładamy wielu starań, aby zwłaszcza śniadanie w wielkanocną niedzielę, niczym tej tradycji nie uchybiało. czytaj więcej
    Zgłoś
Najnowsze artykuły
Ostatnio dodane nowości

Konkursy i testywięcej »

Wydarzenia i Promocjewięcej »


Zamknij