Poprzedni artykuł: Ten balsam do ust sprzedaje się co sekundę i jest dostępny w Polsce. P... Następny artykuł: Plamy i smugi? Nie z tym samoopalaczem!

Prawdopodobnie nie znasz tego olejku, a działa jak magia! Pomaga na trądzik i wrastające włoski

Wykorzystuje się go w pielęgnacji cery trądzikowej i skóry pokrytej bliznami. Olej krokoszowy poprawia też stan włosów i... zapobiega ich wrastaniu po depilacji. Dla tych i innych cudownych właściwości warto mieć go w kuchni i na półce z kosmetykami.

Przypominający trochę oset krokosz barwierski to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jej charakterystyczne pomarańczowe kwiaty wykorzystywane były do produkcji barwnika (tak zwanej hiszpańskiej czerwieni) i często używano ich jako zamiennika bardzo podobnego, ale znacznie droższego, szafranu. Za to pozyskiwany z nasion krokosza olej jest bogaty w składniki, które mają dobroczynny wpływ zarówno na zdrowie, jak i urodę

Zobacz także: Nalewka z ziół szwedzkich pomoże na trądzik – sprawdź, jak możesz ją wykorzystać!

Olej z krokosza barwierskiego w diecie

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych spożywanie oleju krokoszowego powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, ataku serca czy udaru mózgu. Ponadto olej z krokosza barwierskiego zwiększa odporność organizmu, a regulując poziom prostaglandyn, zmniejsza bolesność miesiączek oraz uciążliwość menopauzy.

Olej ten jest też polecany osobom chorym na cukrzycę, gdyż powoduje zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę i przez to pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Jego lekka konsystencja i orzechowy smak sprawiają, że świetnie się sprawdza jako dressing do sałatek i składnik sosów. Uwaga, żeby nie utracić jego cudownych właściwości nie można go podgrzewać!

Olej krokoszowy na trądzik, łuszczycę, blizny i zmarszczki

Zobacz także: To masło leczy trądzik, przebarwienia, pachnie jak karmelki, a kosztuje zaledwie 11 zł

Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, olej z krokosza barwierskiego sprzyja gojeniu się ran i stanów zapalnych. Za to zawarta w nim w witamina A przyspiesza złuszczanie się naskórka oraz reguluje wydzielanie sebum. To wszystko powoduje, że olej krokoszowy to idealny sojusznik w walce z trądzikiem i łuszczycą. Zawarta w nim witamina E spowalnia starzenie się skóry, przywracając jej elastyczność i jędrność, oraz spłycając zmarszczki. Olej krokoszowy zmniejsza też widoczność blizn. Można go stosować bezpośrednio na skórę lub dodać do kremu nawilżającego albo serum. 

Olej z krokosza barwierskiego na porost włosów i przeciw ich wrastaniu

Zawarte w oleju krokoszowym witaminy A i E świetnie działają na skórę głowy i włosy. I dlatego dobrze jest kilka razy w miesiącu go w nie wmasować. Pozostawiony na co najmniej godzinę (a najlepiej na całą noc), a następnie zmyty delikatnym szamponem, olej z krokosza barwierskiego sprawi, że skóra na głowie będzie odżywiona i nawilżona , a włókna włosów wygładzone, miękkie i błyszczące. Przeciwzapalne, złuszczające i nawilżające właściwości oleju krokoszowego sprawiają, że używać warto go nie tylko z myślą o włosach na głowie, ale też ze względu na te porastające nasze nogi. Wsmarowany w skórę zaraz po jej ogoleniu, zapobiega jej wysuszeniu, powstawaniu na niej krostek i wrastaniu odrastających włosków

Zobacz także: Wrastające włoski po depilacji? Nigdy więcej! Wystarczy, że zastosujesz ten trik (nie peeling)

Olejek z krokosza barwierskiego – koniecznie tłoczony na zimno – można kupić już za niecałe 9 zł. A wy jak go będziecie używać – jako składnik diety czy element pielęgnacji?

Zdjęcia: PinterestPinterest, Pinterest

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 czerwca 2018, 18:11

Nasze propozycje