Poprzedni artykuł: Olej kokosowy ci nie służy? Wiemy, czym go zastąpić! Następny artykuł: Producent nie nadąża z dostawami - ten kosmetyk chcą mieć tysiące kobi...

Zawiera 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcza - ten składnik wkrótce będzie hitem!

Dawno zapomniany składnik ponownie wraca do łask i jest dodawany do najbardziej luksusowych produktów. Chodzi o...

Spłyca zmarszczki, ujednolica koloryt skóry i przedłuża młody wygląd - brzmi zbyt pięknie, by było prawdziwe? A jednak - ten olej jest coraz częściej nazywany nowym "eliksirem młodości" i choć ludzkość zna go od wieków, to właśnie teraz wraca do centrum zainteresowania. Chodzi o... olej rokitnikowy!

Olej rokitnikowy - nowy hit w pielęgnacji?

Rokitnik to popularna roślina o charakterystycznych, pomarańczowych owocach. To właśnie z nich wytwarza się olej, który - choć stosowany już w czasach starożytnych - dziś budzi wzmożone zainteresowanie w kontekście pielęgnacyjnym. Szczególną uwagę przyciąga jego wysoka zawartość witaminy C (większą mają jedynie owoce dzikiej róży), która w ostatnich latach jest jednym z najbardziej pożądanych składników kosmetycznych. To jednak nie koniec zalet rokitnika.

W oleju rokitnikowym znajdziemy znacznie więcej "skarbów" - wśród nich należy wymienić witaminy E, A i B oraz minerały, takie jak wapń, fosfor i potas. Kwas foliowy, flawonoidy, aminokwasy... Wyliczanka jest naprawdę długa. Istotne jest jednak to, że substancja pozyskiwana z niepozornych owoców rzeczywiście może być porównywana do eliksiru młodości. Co może zrobić dla naszej skóry?

Zobacz także: Sucha skóra? Cellulit? Nie z tymi produktami! Poznaj wyniki testu Eveline Cosmetics!

Olej rokitnikowy - zastosowanie w pielęgnacji

Na pierwszy plan zdecydowanie wysuwa się działanie przeciwstarzeniowe - olej z rokitnika opóźnia powstawanie zmarszczek i pomaga spłycić te istniejące, głęboko odżywiając skórę i wspomagając jej odbudowę. Witamina E zwalcza wolne rodniki, a witamina A pobudza regenerację komórek skóry. Pokochają go jednak nie tylko dziewczyny pragnące zachować młody wygląd - powinien też zwrócić uwagę tych z nas, które zmagają się np. z trądzikiem. Antybakteryjne właściwości oleju rokitnikowego wspomagają gojenie niedoskonałości oraz pomaga pozbyć się blizn, które pozostawiły po sobie "stare" wypryski.

Gdzie szukać tego cudownego składnika? Olej z owoców rokitnika bez problemu kupimy w większości sklepów zielarskich lub ze zdrową żywnością. Ze względu na jego intensywne zabarwienie lepiej stosować go w wersji rozcieńczonej, lub po prostu dodawać do kremów i balsamów. Warto też szukać go w składach gotowych kosmetyków - biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie jego działaniem, już wkrótce może być ich coraz więcej :)

Zobacz też: Producent nie nadąża z dostawami - ten kosmetyk chcą mieć tysiące kobiet! O jaki produkt chodzi?

Dołącz do Klubu Recenzentki i jako pierwsza testuj kosmetyczne nowości!

Źródło zdjęcia głównego: Instagram

Polecamy kosmetyki z rokitnikiem z KWC:

Polecany film

Patrol kosmetyczny nowości


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 września 2017, 12:36

Nasze propozycje