Poprzedni artykuł: Jak się NIE opalać - te zdjęcia sprawią, że więcej nie zapomnisz o kre... Następny artykuł: Zawsze warto dbać o piękne ciało! Weź udział w konkursie i wygraj zabi...

Jesz je ze smakiem i nawet nie wiesz, że mogą... przebarwiać twoje zęby!

Pielęgnacja,
,
, tagi: zęby, przebarwienia na zębach
Pomimo starań twój uśmiech wciąż nie jest tak śnieżnobiały, jak byś sobie tego życzyła? Winne mogą być TE produkty!

Od lat słyszymy, że kawa i wino powodują przebarwienia zębów, ale "wrogów" białego uśmiechu jest znacznie więcej - w naszej kuchni i na talerzu. Wiele z tych produktów jemy wielokrotnie w ciągu tygodnia i prawdopodobnie nigdy nie przyszłoby nam do głowy, że mogą pośrednio odpowiadać za nieładny odcień szkliwa.... A jednak.

Produkty, które powodują przebarwienia zębów: ketchup

Popularny dodatek do kanapek i frytek, podobnie jak wszelkie sosy na bazie pomidorów, jest silnie kwaśny - spożywamy w dużych ilościach może powodować uszkodzenia szkliwa. Wysoka pigmentacja takich produktów nie pozostaje bez wpływu na odcień zębów, które mogą pokryć się przebarwieniami.

Nie oznacza to jednak, że powinnyśmy rezygnować z pomidorowych przetworów - popularne warzywo zawiera wiele cennych składników i jest skarbnicą przeciwutleniaczy (polecamy wypróbowanie przeciwtrądzikowej maseczki na bazie Krwawej Mary!). Po prostu po następnej porcji spaghetti z sosem pomidorowym dokładnie wyszorujmy zęby.

Produkty, które powodują przebarwienia zębów: jagody i borówki

zdrowe i pyszne (same chętnie je podjadamy), ale mogą mieć związek z faktem, że twoje zęby nie są tak idealnie białe, jakbyś sobie tego życzyła. Ciemny kolor jagód i borówek ma tendencję do przywierania i osadzania się na szkliwie, powodując jego przyciemnienie.

Wysoka zawartość kwasu cytrynowego w tych owocach również nie jest obojętna dla kondycji szkliwa - czyni je podatniejszym na przebarwienia. Jedzmy je więc ze smakiem, ale pamiętajmy o zachowaniu higieny jamy ustnej.

Produkty, które powodują przebarwienia zębów: sos sojowy

Tak, my też go uwielbiamy - i to nie tylko w towarzystwie sushi. Sos sojowy sprawdza się jako element wielu potraw i jest po prostu niezbędny, jeśli zaliczamy się do grona fanek kuchni azjatyckiej. Jednak słony dodatek to także kolejny "wróg" białych zębów.

Pigmenty zawarte w ciemnym sosie mogą powodować przebarwienia szkliwa, osadzając się na jego powierzchni i widocznie "przygaszając" nasz uśmiech.

Produkty, które powodują przebarwienia zębów: curry

To jedna z silniej barwiących przypraw, która może powodować żółknięcie zębów i to w dosłownym sensie. Wszystko za sprawą wysokiej pigmentacji, o której teoretycznie wiemy, ale często nie kojarzymy jej z przebarwieniami na szkliwie.

Aromatyczne curry lepiej spożywać więc w umiarkowanych ilościach, a po daniach z jego dużą zawartością niezwłocznie umyć lub chociaż przepłukać zęby. Sprawa wygląda podobnie w przypadku innej popularnej przyprawy, którą jest kurkuma.

Jak sobie radzić z przebarwieniami zębów?

Gdy uśmiech przestaje spełniać nasze oczekiwania z powodu przebarwień i zażółceń, możemy szukać ratunku w specjalnej pielęgnacji a w skrajniejszych przypadkach - w gabinecie stomatologicznym. Żele i zestawy do wybielania zębów kupimy w drogeriach i aptekach - postępując zgodnie z instrukcją w ciągu kilku tygodni możemy pozbyć się przynajmniej części problemów. Można spróbować też domowych sposobów, takich jak chociażby polecane przez blogerki mycie zębów węglem aktywnym.

Nie da się jednak ukryć, że najważniejsza jest profilaktyka - nie strońmy od szczotkowania zębów i bez obaw sięgajmy po nici dentystyczne. Jeśli nie mamy możliwości umycia zębów po każdym posiłku, przepłuczmy jamę ustną zwykłą wodą - już w ten sposób zminimalizujemy ryzyko powstania nieestetycznych przebarwień.

Źródło zdjęcia głównego: Pinterest

Polecamy wysoko oceniane żele i pasty wybielające do zębów z KWC:

Polecany film

Klinika Ambroziak - zabiegi na zmarszczki


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 stycznia 2018, 19:20

Nasze propozycje