Poprzedni artykuł: Mam problem: zapalenie pęcherza Następny artykuł: OCM - oczyszczanie skóry twarzy za pomocą olejów

Jak działa mocznik w kosmetykach?

Mocznik to prawdziwy hit wśród składników do pielęgnacji skóry suchej. Ten biały, krystaliczny i bezzapachowy proszek na potrzeby kosmetyki produkowany jest w laboratoriach. Mimo specyficznej nazwy warto go polubić, aby móc cieszyć się miękką i gładką skórą.
mocznik

Mocznik jeden z lepszych składników nawilżających w kosmetyce – wchodzi w skład NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę. Działa higroskopijnie - przyciąga wodę, zatrzymuje ją i nie pozwala wyparować. Po aplikacji kosmetyku z mocznikiem o stężeniu mniejszym niż 10% twoja skóra stanie się gładka, miękka i nawilżona. Ponadto mocznik zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej, co ułatwia składnikom aktywnym wnikanie w głębsze warstwy skóry.

Mocznik, którego stężenie przekracza 10% ma przede wszystkim działanie złuszczające. Reguluje rogowacenie naskórka i zmiękcza skórę. Warto nakładać go na miejsca, które bardzo często są przesuszone i nieładne – łokcie, kolana czy suche, zrogowaciałe czy popękane pięty.

Składnik ten znajduje się często w produktach specjalistycznych, których głównym celem jest wspomaganie leczenia problemów skórnych takich jak np. nadmierne rogowacenie mieszków, chronicznie przesuszona skóra czy okresowa suchość skóry – przykładowo przy leczeniu trądziku, przyjmowaniu sterydów, łuszczycy.

W składnikach kosmetyku szukaj nazwy Urea – jeśli jest na początku składu możesz liczyć na dobre nawilżenie.

zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 sierpnia 2018, 21:03

Nasze propozycje