Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Zupa fit po której szybko nie zgłodniejesz! Następny artykuł: 6 sytuacji, gdy psychoterapia staje się ratunkiem

5 przepisów na proste i szybkie pasty kanapkowe

Publikuj,
,
, tagi: pasty kanapkowe
Kanapek wcale nie trzeba jadać tylko z wędliną i żółtym serem. Swoją drogą takie połączenie (białka i węglowodany) wcale nie jest najszczęśliwsze i nie wszyscy mogą się po nim dobrze czuć. Co w takim razie jeść, aby nie spędzać dużo czasu w kuchni, odżywiać się zdrowo i smacznie? Podpowiadamy 5 przepisów na zdrowe, szybkie i pyszne pasty kanapkowe! Sprawdźcie koniecznie galerię i.. .smacznego :)

Mając w kuchni dowolny blender w krótkim czasie możesz przygotować pyszne, zdrowe i kolorowe pasty, które doskonale urozmaicą twoją dietę i napełnią cię energią na długie godziny. Kilka z poniższych zdrowych i samczych past wykonasz w ciągu maksymalnie kilkunastu minut. Inne propozycje wymagają odrobiny zaplanowania, aby np. poprzedniego wieczora namoczyć fasolę i następnego ranka ją ugotować.

Bardzo zabiegani, aby skrócić ten czas mogą skorzystać np. z fasoli puszkowanej, która jest gotowa do spożycia natychmiast po jej otwarciu. Ja jednak zachęcam, aby podjąć wyzwanie i strączki gotować samodzielnie. Dzięki temu mamy wpływ na proces ich przygotowania (moczenie i pozywanie się substancji anty odżywczych), są smaczniejsze i tańsze.

W galerii znajdziesz 5 przepisów na zdrowe i pyszne pasty kanapkowe.

A teraz najważniejsze...

Czy naprawdę kanapki musimy jadać tylko z pieczywem? Niekoniecznie! Wystarczy wybrać się do dobrze zaopatrzonego warzywniaka  i dobrze rozejrzeć, aby znaleźć składniki na co najmniej kilka innych propozycji podania kanapek.

Dla mnie numer jeden to cykoria. To bardzo zdrowe i łatwe w przechowaniu warzywo. W smaku cykorii można wyczuć charakterystyczną goryczkę, która niektórym może przeszkadzać.  Jednym ze sposobów pozbycia się goryczki (oprócz dokładnego umycia) jest wstawienie jej na godzinę głąbem do dołu do miski ze słoną wodą.

W roli zastępczego pieczywa doskonale sprawdza się kapusta pekińska. To jedno z bardziej wartościowych warzyw krzyżowych, w swoim składzie zawiera wiele substancji odżywczych, przeciwdziałających min. powstawianiu chorób cywilizacyjnych łącznie z nowotworami. Ponadto kapusta pekińska ma bardzo neutralny smak, więc doskonale będzie się komponowała z każdą pastą kanapkową.

W roli podkładów do zdrowych kanapek możesz użyć również pokrojonej na plastry kalarepy, lub po prostu pokroić swoje ulubione warzywa w słupki (marchewka, ogórek), albo różyczki (brokuł, kalafior). Wtedy na stole stawiasz takie pokrojone warzywa i w oddzielnym naczyniu przygotowaną pastę, która służy jako dip w którym maczasz małe kąski i od razu je zjadasz.

A dlaczego tak bardzo szukam alternatyw do pieczywa? Bo większość z tych past w składzie zawiera dość dużo białka (ser, fasola, słonecznik) a łączenie węglowodanów i białek w jednym posiłku nie jest korzystne, znacząco utrudnia trawienie pokarmu i pozyskiwanie z niego składników odżywczych. Ale to już jest temat na inny artykuł :)

Smacznego!

Autor: Michał Jaworski, współautor bloga Więcej Niż Zdrowe Odżywianie


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 22:57