Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jak zadbać o włosy po zimie? Następny artykuł: Najdziwniejsze składniki w kosmetykach

Kaktusy - dietetyczny HIT

Publikuj,
,
, tagi: kaktus, kaktusy
Kaktusy większości z nas kojarzą się z ozdobną rośliną. W Meksyku i Stanach Zjednoczonych są najczęściej dodawane do napojów, zup oraz sałatek. W ostatnim czasie ich właściwości cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Kaktusy zawierają duże ilości błonnika oraz cenne polifenole, które opóźniają procesy starzenia.

Jadalne kaktusy, czyli figi kaktusowe mają mięsiste, grube łodygi, z których wydobywa się sok. W przypadku popularnej opuncji figowej można spożywać też owoce. Ich unikalne właściwości pozwalają nie tylko zachować równowagę mineralną, ale także powodują redukcje wagi. Wysoka ilość związków bioaktywnych zawarta w kaktusach sprawia, że mogą stanowić wartościowy składnik diety stosowanej także w profilaktyce chorób układu krążenia, nowotworów oraz cukrzycy. Pędy opuncji wykorzystywane są także do wyrobów przetworów.

Kaktus, zwany potocznie Nopalem, stanowi doskonałe uzupełnienie diety oczyszczającej, wspomaga układ immunologiczny i wzmacnia serce. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga odchudzanie oraz oczyszcza układ pokarmowy. Chroni także nasz system pokarmowy przed wchłanianiem tłuszczów. Dodatkowo wpływa korzystnie na metabolizm węglowodanów i lipidów. Nopal dostępny jest najczęściej w postaci kapsułek bądź proszku, który uzyskuje się z suszenia łodyg, dzięki czemu zachowuje on swoje właściwości.

Liście opuncji figowej pozbawione kolców, można gotować i przygotowywać, jako samodzielne danie. Wybierając opuncje najlepiej zwracać uwagę na jej wygląd, owoce powinny być żółte bądź czerwone, zielone okazy oznaczają, że są jeszcze niedojrzałe. W smaku są lekko cierpkie i ostre przypominają nieco szparagi. Owoce opuncji są zaś soczyste i słodkie, ich minusem są liczne drobne pesteczki. 

Spróbujecie? :)


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 marca 2017, 16:55

Nasze propozycje