Słownik składników kosmetycznych

Podstawowa: Candelilla Cera
Inne nazwy: Wosk candelilla (pl)
Candelillawachs (niem)
Candelilla Wax (ang)
Candelilla Cera (ang)
E 902
Kategoria: woski, emolienty, substancje ochronne
Opis:

Pochodzenia roślinnego. Roślina wywodząca się z USA i Południowej Ameryki. Z liści drzewa Pedilanthes Pavonis otrzymuje się poprzez ekstrakcje wosk, który ma wygląd brązowawej do żółtej masy, twardszej od wosku pszczelego. Substancja nierozpuszczalna w wodzie, dobrze rozpuszczalna w benzolu i w acetonie. Rozgrzany wosk candelilla pachnie jak wosk pszczeli, w stanie zimnym jest bezzapachowy.

Składnik stabilizujący emulsje. Substancja natłuszczająca, dająca ochronny film. Sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. W kosmetyce główne zastosowanie znajduje w szminkach.

Kontakt: Uwagi do redakcji