Słownik składników kosmetycznych

Podstawowa: Cera Alba
Inne nazwy: Wosk pszczeli (pl)
Beeswax (ang)
Cera flava (ang)
Bienenwachs (niem)
Kategoria: woski, emolienty, emulgatory, substancje ochronne
Opis:

Pochodzenia zwierzęcego. Biały wosk pszczeli otrzymywany poprzez oczyszczanie żółtego wosku (Cera flava). Wykazuje działanie lekko emulgujące. Krem z dodatkiem wosku pszczelego jest twardszy, przyczepniejszy, uchwytniejszy i zwarty. Działa wygładzająco i natłuszczająco, tworzy ochronny, stabilny film.

Używany najczęściej do produkcji:

  • szminek i innych produktów pielęgnujących usta
  • emulsji przy pękającej skórze
  • preparatów do pielęgnacji skóry niemowląt.

U osób z alergią na pyłki mogą wystąpić podrażnienia.

Kontakt: Uwagi do redakcji